mandag 29. juli 2013

Plattformendringer ved Oslo lufthavn

Fra og med mandag 22. juli vil Ruters busser på Gardermoen flyterminal bli plassert på plattformene lengst bort fra togstasjonen. Dette fører til at det blir 200 meter lengre å gå for bytte mellom tog og buss. Plattformtildelingen fører til et mindre effektivt knutepunkt og lengre byttetid mellom tog og buss.

Det er selvsagt forståelse for at det er et behov for endringer og tilpasninger på lufthavnsområdet i forbindelse med utbyggingsarbeidene som pågår. men Oslo lufthavn har ikke informert Ruter eller fylkeskommunen om endringene, men har i e-post til Ruters operatører informert om endringer i plattformer. Dette virker i beste fall som manglende forståelse fra OSLs ledelse på hvordan kollektivtrafikken funger.

Ruters trafikk til Oslo lufthavn betjener primært to funksjoner; reiser til og fra arbeid for ansatte på lufthavnområdet og reiser for passasjerer som skal reise videre med NSBs lokaltog eller andre busslinjer fra Oslo lufthavn.

Den fastsatte plattformdisponeringen vil øke terskelen for reisende som skal videre med tog. Plattformene 31 og 32 er plassert lengst bort fra togstasjonen. Fra dagens plattformer er avstanden til togplattform mot Oslo ca. 150 meter. Plattformene 31 og 32 er i underkant av 200 meter lenger borte fra togstasjonen, altså ca. 310 meter. En økning i gangavstand på ca. 200 meter tilsvarer 2,5-3 minutter for en voksen person.

For eldre og barnefamilier eller andre med redusert mobilitetsevne, vil gangtiden være enda lenger. Dette vil kunne føre til at flere passasjerer som skal reise videre med tog ikke rekker toget. Dessverre vil ikke vi kunne endre rutetidene på busslinjene som trafikkerer lufthavnen, da det er forhold flere andre steder på linjene som umuliggjør endringer på linjene isolert sett.

De reisende som blir berørt bor hovedsakelig i Nannestad kommune, Ullensaker kommune og Hurdal kommune der Nannestad blir mest berørt. Ruter antar at det er flere som bytter fra buss til tog på Gardermoen for de som kommer fra Nannestad kommune. Dette gjelder bussruten som går fra Maura ned til Nannestad tettsted og videre til Gardermoen.

Ruter gjorde i desember 2012 en rekke endringer for å få flere passasjerer på linjene som betjener Oslo lufthavn. Endringene som ble gjort i desember har hatt en positiv effekt, og allerede i februar 2013 kunne vi se en trafikkvekst på om lag 4,5 % sammenlignet med samme periode i fjor. Månedlig frakter Ruter om lag 14 000 passasjerer til og fra Oslo lufthavn.

I 2014 forbedrer NSB sitt lokaltogtilbud ytterligere, og Akershus fylkeskommune har forventning til at det arbeidet som Ruter planlegger i den forbindelse vil føre til en ytterligere forbedring av tilbudet som trafikkerer Oslo lufthavn. Ruter vurderer å mate mer til Gardermoen i 2014. Ved å unngå parallellkjøring med toget til Oslo, kan man øke frekvensen på lokalrutene som mater til Gardermoen.

Den planlagte forbedringen kombinert med den nødvendige utvidelsen av Ruters tilbud i takt med utbygging og utvidelse av lufthavnen og næringsområdene rundt, fører til at Oslo lufthavn vil være et svært viktig trafikknutepunkt. Ikke bare for reisende til og fra lufthavnen, men for hele Øvre Romerike som region.

Det er også et uttalt mål fra regjeringen å øke kollektivandelen til og fra Oslo lufthavn. Det bør derfor ikke innfører rutiner og systemer som hever terskelen for å reise kollektivt, spesielt for faste reisende. Flere ønsker å bidra for å øke kollektivandelen til lufthavnen. Det er viktig at forholdene for den lokale/regionale kollektivtrafikken er god – også den delen av kollektivtrafikken som ikke går på skinner. 

Ved å revurdere plattformdisponeringen og involvere trafikkselskapene i prosessen vil man kunne finne gode løsninger som muliggjør en bedre betjening av lufthavnen. 

søndag 14. juli 2013

92,5 prosent får første ønske

Resultatet av første inntaket til videregående opplæring i Akershus er nå klart. I disse dager får 21 106 elever tilbud om plass på et av de utdanningsprogrammer de har søkt. 92,5 prosent har fått plass på sitt første ønske.

Det er svært gledelig at flere har fått tilbud om skoleplass i år enn på samme tid i fjor. Det er heller ikke mindre positivt at det også er noen færre som står uten plass. Inntaket avsluttes ikke før alle søkerne har fått et tilbud i tråd med sine rettigheter.

Ikke alle elever vet selvsagt hva de skal bli ennå, men uansett kan valget av videregående skole bli retningsgivende. Det er viktig at vi foreldre støtter og hjelper de unge med valget. Dette er viktige valg som skal gjøres i en allerede krevende tid i livet. Akershus fylkeskommune har klare ambisjoner om å være blant landets beste på videregående utdanning.

Det er viktig at alle søkerne svarer innen fristen 17. juli. For å kunne være med videre i prosessen, må også de søkerne som kun mottar tilbud om plass på venteliste, svare innen fristen. De som ikke svarer innen fristen, mister skoleplassen. Viktig at også de som takker nei til skoleplass svarer innen fristen slik at plassen også kan frigjøres for andre. Resultatet av andre inntaksrunde vil foreligge 27. juli og svarfristen for andre inntaket er 3. august

Selv om mange nå får tilbud om skoleplass, er det også i år en del som må vente til senere inntaksrunder før de får tilbud om en skoleplass. I år gjelder det 1 519 søkere eller 6,6 prosent av søkerne. Det er på Romerike det prosentvis står flest uten tilbud. Her er det foreløpig 7 prosent som bare får tilbud om plass på venteliste i denne første inntaksrunden.

Opplæringslovens § 3-1 gir rett til inntak på ett av tre søkte utdanningsprogram på Vg1-nivå. I utdanningsprogrammene Studiespesialisering, Idrettsfag og Musikk, dans og drama har søkere til videregående trinn (Vg2 og Vg3) fortrinnsrett til plassene på den skolen der de var elev siste skoleår. Søkerne rangeres etter poengsum, og det kjøres to inntaksrunder. Etter andre inntak fryses ventelistene, og de som ikke har fått noe tilbud har nå forrang til alle ledige plasser.

Lykke til med valget og videre med studiene på den skoleplassen man velger. En god videregående utdanning er viktig for videre valg!

tirsdag 2. juli 2013

God sommer!

Jeg ønsker dere alle sammen en riktig god sommer!

Om det er ferie eller ikke. Om det er fint vær eller ikke. Det er sommer! Jeg gleder meg til å spise jordbær, lese bok, gjøre ingenting.

Stå opp og drikke kaffe ute og tenke på alt og ingenting.

Denne bloggen vil derfor være preget av sommerferie.