mandag 27. juli 2015

Best skole i Norden

En god videregående opplæring er avgjørende. Gjennomføringsprosenten for elever i videregående skole i Akershus er på sitt høyeste på over 20 år. Forrige skoleår fullførte 83, 5 prosent av Akershuselevene videregående opplæring. Det betyr at vi i er best i Norge på dette, men målet er at enda flere skal fullføre.

Vi er ambisiøs på elevenes vegne. Målet er at 87 prosent skal fullføre innen 2018, og at vi ikke bare skal hevde oss nasjonalt, men også i Norden.  Det at 83, 5 prosent fullfører og består videregående opplæring er veldig bra, men det betyr også at det er noen som ikke gjør det. Vi har et mål om at 87 prosent skal fullføre og med flinke lærere og gode skoleledere har jeg tro på at vi skal klare dette.

Det er svært bra at de aller fleste elevene nå kommer gjennom videregående opplæring. Ekstra gledelig er det at det er yrkesfagene som hevder seg mest. I plan for videregående opplæring 2015 viser statistikken at yrkesfagene har hatt størst økning i andel elever som fullfører og består videregående opplæring i Akershus.

Samfunnet vårt trenger mange forskjellige typer kompetanse for at samfunnet skal utvikle seg. Vi skal bygge boliger til opp mot 200 000 flere innbyggere i løpet av noen tiår, og vi trenger pleie- og omsorgsmedarbeidere til å ta seg av oss når vi blir syke eller eldre. Dette er bare noen eksempler på hvorfor yrkesfagkompetanse er utrolig viktig for oss alle.

For at flere skal ønske å velge yrkesfag må de også ha nok læreplasser å velge mellom. Vi skal gjøre vårt. Vi har forpliktet oss til å tilby 70 læreplasser i egne virksomheter i år. Neste år skal vi oppjustere dette til 100.

Akershus vokser, og vi trenger opp til 4500 nye elevplasser innen 2030. Vi planlegger derfor en betydelig vekst i kapasiteten. Vi skal derfor bygge ut en del skoler, og vi skal også bygge nye skoler. Eksempelvis planlegger vi en ny videregående skole på Fornebu, som er et spennende prosjekt hvor vi blant annet ser på muligheten for å lage videregående skole med private aktører.

Vi har gått gjennom alle våre 34 videregående skoler og sett på hvilken tilstand de er i, og hvilke muligheter for utvidelse som finnes på akkurat den skolen. Vi har sett dette i sammenheng med befolkningsprognoser for å se på hvordan vi bør bygge ut.

Ambisjonen vår nå er ikke bare at vi skal være Norges beste videregående skole, men at vi skal være på topp i Norden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar