Et samfunn som i stadig større grad vektlegger konsum og i stadig mindre grad vektlegger tid for ro, hvile og adspredelse vil være et fattigere samfunn.
Få vil tjene på søndagsåpne butikker viser forskning fra forskningsstiftelsen Fafo. Handel på søndager vil ikke øke omsetningen i særlig grad kommer det fram av forskningsrapporten, men vil i større gard konsentrere handelen til store handelssentra. Dette vil føre til mindre handel i nærmiljøene og faren er derfor tilstede for butikkdød for nærbutikker.
Søndagsåpne butikker vil altså kunne føre til at butikker må stenge på grunn av manglende omsetning. Noe som svært få innbyggere ønsker seg. For å utvikle aktive og levende sentrum i våre kommuner er åpne butikker en forutsetning. Nærbutikker trekker folk til sentrum, uten nærbutikken dør sentrum.
Butikker som holder åpent på søndager vil også føre til økt arbeidsbelastning for mange mennesker. 367 000 personer som er sysselsatte innen varehandel i Norge i dag vil bli berørt, i tillegg kommer servicenæringer som for eksempel frisersalonger og kafeer, som også må holde åpent hvis kjøpesenteret hvor de holder til, holder åpent. Det vil føre til at familier får mindre tid sammen. Helgefreden vil bli forstyrret og ødelagt for mange familier som har en travel hverdag alle andre dager i uken og som derfor trenger søndagen til å roe ned og til å være sammen. Hvis begge foreldre jobber innen handelsnæringen vil også behov for barnevakt lett kunne bli et problem.
Søndagsåpne butikker vil også føre til økt belastning på miljøet i form av økt klimagassutslipp da varetransport og oppvarming av handelssentrene vil øke. En annen rapport slår fast at det vil bli økte klimagassutslipp på grunn av søndagsåpne butikker vil tilsvare det samme klimagassutslippet som om 2/3 av alle El-biler i Norge i dag skulle byttes ut med bensindrevne biler. Sett i forhold til regjeringens mål om reduserte klimautslipp tilsvarende 40 prosent fram mot 2030, harmoniserer dette dårlig.
Jeg tror på at samfunnet fortsatt skal fylle søndagen med annet innhold enn handel. Det finnes nok tid til å gå i butikker, alle kan vi finne tider til å fylle våre handlekurver, det er ikke noe problem. Problemet er heller at om all vår fritid skal gå med til å konsumere, vil det kunne føre til at vi utvikler et fattigere samfunn å leve i på tross av økt velstand og våre muligheter til stadig å kunne handle mer.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar