mandag 1. oktober 2018

Beste tursti i Akershus!

Kongeveien i Fet ble nylig kåret til Akershus beste turrute! Gjensidigestiftelsen har i sommer hatt en avstemning for å kåre fylkets beste turrute. Den beste fra hvert fylke/region går videre til en superfinale, der Norges beste turrute blir kåret under stikonferansen i 2019.

Bakgrunn for kåringen har faktisk vært tidenes mest omfattende spleiselag for en bedre folkehelse.  Ambisjonen har vært å gjøre det enklere for folk flest å gå på turer i nærområdet sitt. De siste 4 årene har det blitt laget 63 900 unike turskilt og 7 300 informasjonstavler. Nær 100 000 frivillige arbeidstimer har gått med på å montere skiltene, og det er søkt om over 10 300 grunneiertillatelser til å skilte og merke turruter over offentlig og privat eiendom. 

Målet har vært å etablere et lavterskeltilbud, og å gjøre det enda enklere for folk å komme seg ut på tur der de bor. Man må ikke nødvendigvis opp på vidda for å gå på tur, nå venter naturopplevelser til fots, på sykkel og også i kajakk bare 250-500 meter fra boligområder over hele landet.

Effekten av dette arbeidet har også vist seg å gi målbare resultater. En rapport utført av Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), viser at det å merke allerede eksisterende turstier fører til flere nye brukere av stiene. Eksempelvis viser tellinger at ferdselen langs tre studerte stier i Brumunddal økte med 50 prosent etter at skiltene ble satt opp. I Vestby var den tilsvarende økningen langs de fire stiene som ble studert der, på 20 prosent. Så dette fungerer!

Turskiltprosjektet har vært et viktig samarbeid for styrke tilrettelegging for friluftsliv i fylket, øke aktiviteten og synliggjøre de flotte turmulighetene vi har. Selv om turskiltsamarbeidet med Gjensidigestiftelsen er ferdig vil vi fortsette å støtte denne type tiltak i Akershus framover gjennom spillemiddelordningen.

Jeg er svært glad for det frivillige engasjementet som er lagt i skilting og merking, og det var mange gode kandidater til kåringen av beste turrute i Akershus. Kongeveien skiller seg ut som en klar vinner.  Det var derfor gledelig å overrekke prisen for Akershus beste turrute til Kongeveien, som er skiltet og tilrettelagt av Fet historielag og Styrk, i samarbeid med grunneiere og kommunen. Med dette oppfordrer vi alle innbyggere i Akershus til å benytte anledningen i høst til å oppleve Kongeveien, som er fylkets beste turrute eller noen av de mange andre fine turene i ditt nabolag.
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar