mandag 2. november 2015

Åpning av KunstSkansen

Nylig markerte vi åpningen av KunstSkansen. Tanken bak etableringen i 2012 var et ønske om å gjøre noen av bygningene på Blaker Skanse om til et atelier og produksjonsfelleskap for profesjonelle kunstnere. Dette er flott sted som jeg håper at flere vil oppleve.

Fire og et halvt år senere har over tyve kunstnere sin arbeidsplass på skansen i tillegg til kulturskolen. KunstSkansen på Blaker har mange fortrinn. Den har en idyllisk beliggenhet i et flott kulturlandskap. Her er det nærhet til Guttorm Guttormsgaard samlinger og atelier, her arrangeres det årlige Romeriksspillene, rockekonserter med kjente norske artister og band og mye mer. Dette vil kunne bli et attraktivt sted for publikum og befolkningen på Romerike, i Akershus og hovedstadsregionen.

I arbeidet med Kunstpolitisk plan for Akershus ønsket flere såkalte «kunstfabrikker» der kunstnere og kunsthåndverkere kunne dele kunnskap og kompetanse i et større felleskap til gjensidig nytte for hverandre. Timingen på arbeidet med etablering av KunstSkansen var derfor svært god og et svar på denne utfordringen.

Akershus fylkeskommune er positive til utviklingen av KunstSkansen og vil bidra til en vellykket etablering av dette produksjons- og formidlingsfelleskapet. I løpet av den tiden KunstSkansen har eksistert, har det vært arbeidsplass for mange kunstnere i Akershus, og fylkeskommunen er spesielt positive til at det er gitt plass til kunsthåndverkere og kunstnere som arbeider i store formater. Blaker var tidligere en lærerskole der sløydlærerne i Norge har blitt utdannet. Det er svært gledelig å se at verksteder og redskaper kommer til nytte gjennom både trekunst, keramikk, smia og ulike former for design.

Jeg vil rette en takk til Statsbygg. De har som eier og forvalter av stedet stilt det til disposisjon for kulturelle aktiviteter. Dette muliggjør en flott kombinasjon av kunstproduksjon og formidling, kulturminnevern, historie og mulighet for friluftsliv. 

Både Sørum kommune og Akershus fylkeskommune er i gang med å lage en ny kulturplan. Målet for både kommunen og fylkeskommunen bør være å utvikle visjoner og ambisjoner for KunstSkansen. Vi bør sammen bidra til en videre positiv utvikling av KunstSkansen og hele området rundt Blaker Skansen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar