onsdag 3. februar 2016

Kampen mot frafall

Å sørge for at flest mulig elever i videregående opplæring fullfører og består er en av våre viktigste satsingsområder. Selv om Akershusskolen er ledende på nasjonalt nivå når det gjelder fullført og bestått bør enda flere i Akershus bør fullføre og bestå videregående opplæring. 

Tidlig innsats i barnehage og grunnskole er viktig for å ruste elevene til å fullføre videregående.I tillegg til innsats tidlig, må vi også legge til rette for en videregående opplæring som er best mulig tilpasset elevenes behov og en kompetanse samfunnet trenger.

Den videregående opplæring i Akershus er i god utvikling. Andelen som fullfører og består har økt jevnt dei siste 10-15 årene, og for skoleåret 2014-15 var den på 82,8 prosent. Likevel er det utfordringer når det gjelder å få flere ungdommer til å fullføre og bestå. Elev- og lærlingeundersøkelsen viser at vi har en positiv utvikling innen læringsmiljø. Dette er en svært viktig indikator som viser at vi evner å støtte elevenes og lærlingenes læringsarbeid.

Elevene som går på studieforberedende utdanningsprogram har generelt mindre frafall enn elever på yrkesfaglige utdanningsprogram. Andel elever som fullførte og besto skoleåret 2014–2015 på de yrkesfaglige utdanningsprogrammene var 81,0 prosent. Å gi elevene mulighet til en mer praksisnær opplæring skal bidra til at flere gjennomføre en yrkesfaglig utdanning, som for eksempel tilbudet «Skole på byggeplass». I vekslingsmodellen veksler ungdommene mellom å være elever og lærlinger gjennom hele opplæringsløpet. Dette er noen av mange tiltak i yrkesfagløftet. Vi ønsker å lette overgangen fra skole til arbeidsliv, og gjøre utdanningen mer relevant for arbeidsgivere. Å etablere avtaler med bransjene som garanterer læreplass er et annet eksempel på tiltak for at elever på yrkesfag gjennomfører hele utdanningsløpet.

Regjeringens nasjonale planer er omsatt i fylkets egen plan for yrkesfagløftet, som nylig er vedtatt i fylkestinget. Dette er en viktig satsing for både å styrke yrkesfagene og bidra til at enda flere gjennomfører det 13-årige opplæringsløpet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar