onsdag 22. februar 2017

Ja til Nav i skolen

Å hindre frafall og sikre varig tilknytning til arbeidslivet er viktig både for den enkelte og for samfunnet. Det er et mål å få alle gode krefter til å trekke sammen i samme retning. Det legges ned store ressurser på å hindre frafall og tilpasse opplæringen slik at den enkelte har mulighet for å fullføre sin videregående opplæring med høyes mulig kompetanse for den enkelte.

Akershus fylkesting har derfor bestemt at NAV i skole videreføres ved Jessheim videregående skole i samarbeid med NAV kontorene ved Ullensaker, Eidsvoll, Nes og Nannestad. De videregående skolene i Akershus fylkeskommune oppfordres til å samarbeide med sine lokale NAV-kontorer etter modell fra Jessheim videregående skole.

Forsøk med NAV-veileder i videregående skole er et samarbeidsprosjekt mellom Arbeids- og velferdsdirektoratet og Utdanningsdirektoratet. Forsøket finansieres over Arbeids- og sosialdepartementets budsjett og inngår i «Innsats overfor utsatte unge».

Hensikten med all satsing i videregående opplæring er å hindre frafall og kvalifisere ungdom til videre opplæring og varig tilknytning til arbeidslivet. Fortrinnsvis gjennom kompetansegivende opplæring. Dette gjelder både for elever i skole og ungdom som er falt ut av skole og som i større grad bør få ny sjanse ved tilbakeføring til skole/utdanning for å fullføre påbegynt kompetanse.

At den enkelte får en varig tilknytning til arbeidslivet er samfunnsøkonomisk formålstjenlig, og det fordrer at man evner å samarbeide på tvers av forvaltningsnivåer og etater. Erfaringene fra prosjektet med NAV-veileder i skole viser at vi sammen kan hjelpe flere, og tilpasse tilbudet etter behovet til den enkelte. Både skolen og NAV har virkemidler som kan motivere og tilrettelegge for at ungdommen er i stand til å få kompetansegivende opplæring.

Videre skal NAV utrede mulighetene til å bruke opplæring som arbeidsledighetstiltak. Dette vil kunne innebære at NAV Akershus og Akershus fylkeskommune samarbeider om å utarbeide en tiltakspakke for unge, uten rett til videregående opplæring, for å sikre formalisert kompetanse som kan bidra til varig tilknytning til arbeidslivet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar