søndag 3. september 2017

Et verdig liv

Nylig hadde jeg gleden av å holde en hilsen til Landsmøte i Stiftelsen Rettferd for taperne. «Taperforeningen» gjør en viktig jobb for samfunnet, og de menneskene som trenger det mest. De hjelper enkeltpersoner som føler seg som tapere, til å få en bedre livssituasjon. De jobber for å forhindre at flere skal bli tapere i dagens samfunn.

Taperforeningen bistår alle som vil definere seg selv som en «taper». Det er en subjektiv menig, hvor man selv kan bestemme om man vil tilhøre denne stiftelsen. Spekteret av mennesker som vil identifisere seg under denne paraplyen er nesten uendelig. Enten man har en diagnose, en betegnelse, et handikap, vanskeligheter med å sortere tankene sine, eller føler at man ikke passer inn, så ønsker Taperforeningen å forene alle mennesker som trenger hjelp eller støtte.

Det er mange som har en bagasje som er tyngre enn normalt. Det er flere grunner til at mennesker føler seg som tapere. Kanskje har man ikke oppnådd de målene man har satt seg, kanskje har man har blitt utsatt episoder man skulle vært foruten, eller at man har blitt glemt eller ikke blitt sett av de rundt seg.

Taperforeningen skal motvirke at flere føler seg som tapere. Motvirke at man føler seg mislykket. Dette arbeidet er viktig, for at man skal kunne fungere, og ha et positivt selvbilde. Jeg ønsker i den sammenhengen å trekke frem dokumentarprosjektet på NRK, som heter «Du så meg». Den omhandler elever i ung alder som slet med å passe inn. Serien trekker frem den gode læreren som faktisk så personene for dem de var, og trakk frem deres sterke sider. Læreren ble en støttespiller, og hjalp elevene til å endre seg til det positive. Det handler om å finne troen på seg selv.

Det er på denne måten Stiftelsen Rettferd for taperne også fungerer. Man ser på alle som medmennesker. Man støtter personer som har vanskeligheter, for at de skal kunne fungere bedre. Motivasjon er et nøkkelord som er sentralt, og det er akkurat det «Taperforeningen» gir sine medlemmer. De motiverer mennesker til å gjennomføre saker som kan virke ugjennomførbart og oppnå mål man har satt seg, som man ikke har klart å nå opp til tidligere.

Alle kan føle seg som en taper i blant. Man kan ikke være en supermann på alle områder. Fokuser først og fremst på de områdene hvor du får følelsen av mestring. Finn støttespillere som du kan finne løsninger sammen med for å lykkes. Ta i bruk Stiftelsen Rettferd for taperne for å oppnå dine mål. Det er et felles ansvar for oss alle å bidra til et samfunn som er romslig og inkluderende, et samfunn som ikke skaper flere tapere, men heller flere som mestrer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar