fredag 31. juli 2009

Kollektivtrafikken vokser mest i Oslo og Akershus

I Dagsavisen 28. juli kan man lese at det er en nasjonal vekst i kollektivtrafikken på 19 millioner. 14 av disse millioner reisende kommer fra Oslo og Akershus alene.

Med en trafikkvekst på 6,4% i Oslo og Akershus – og 7 % i Oslo er kollektivtrafikken er inne i en akselererende positiv utvikling. Kollektivselkapet Ruters årsvekst på 14 millioner påstigninger tilsvarer alene mer enn all busstrafikk i hele Buskerud fylke, inkludert Drammen by.

Kollektivtrafikken i Oslo og Akershus har de senere årene snudd en negativ trend til en sterkt positiv vekst. Det er derfor mer enn merkverdig at de rødgrønne ikke vil gi langsiktige midler fra belønningsordningen til de to fylkene.

Vegtrafikkindeksen for Oslo viser omtrent nullvekst i 2008 (+0,1%). Gjennomsnittlig veitrafikkvekst i Oslo de fem foregående årene var 0,9%. Dette innebærer at kollektivtrafikken ikke bare tar trafikkveksten i et generelt økende transportmarked drevet fram av befolkningsveksten i Oslo-regionen, men også tar betydelige markedsandeler fra biltrafikken.

Med tanke på veien videre skal vi fortsette med å utvikle bærekraftige transportløsninger som er nødvendig for bosetting og næringsliv. Det innebærer en offensiv satsing på kollektivtrafikk, på buss, båt og bane. I dette ligger også en ambisjon om sammen med Oslo å revolusjonere takst- og sonesystemet for de kollektivreisende i regionen.

torsdag 30. juli 2009

Bedre helsetjeneste på videregående skoler

Den videregående skole er viktig oppholdssted og en arbeidsplass for elevene i viktige ungdomsår hvor også elevenes helse er viktig. Helsesøstrene spiller en viktig rolle i det forebyggende helsearbeidet. De kan oppdage psykiske lidelser og andre plager på et tidlig tidspunkt.

Likevel øker utfordringene knyttet til ungdommers helse. Forskningen på feltet viser en økning av psykiske problemer og lidelser blant ungdom, og andelen av ungdommer som dropper ut av videregående skole har med tiden økt i omfang.
For å imøtekomme disse utfordringene har KrF sammen med V, H og Frp styrket skolehelsetjenesten i de videregående skoler i Akershus med 10 millioner årlig. I Akershus tar fylkeskommunen på seg ansvaret for helsesøstertilbudet ved de videregående skolene. Det har ført til at samtlige videregående skoler har en helsesøster i 100 prosent stilling.

Skolehelsetjenesten skal være en forebyggende helsetjeneste. Den skal bidra til å forebygge sykdom og fremme psykisk og fysisk helse blant ungdom. Tjenesten skal være et lett tilgjengelig tilbud, som tidlig kan oppdage problemer og sørge for henvisning til PPT, spesialisthelsetjenesten eller andre helsetjenester. Tjenesten skal være inkludert i skolemiljøet for å kunne samarbeide med elever, lærere, foreldre og andre om å identifisere og ivareta elever med helseproblemer.

Det kan være til stor hjelp for de som har problemer, og det vil spare samfunnet for store utgifter senere. Derfor er det langsiktig politikk å ha et godt helsesøstertilbud.

fredag 10. juli 2009

Under oppbygging.

Denne bloggen har jeg tenkt å bruke for å legge ut politiske innlegg. Foreløpig er den bare under oppbygging. Følg med, snart kommer det mer stoff her.

Miljøvennlige, gassdrevne ferjer og ny terminal!

1. juli 2009 var det to viktige begivenheter for landets mest trafikkerte passasjerferjerute, nye miljøbåter og ny kollektivterminal. Målet er å få enda flere reisende til beste for miljøet.


Tide Sjø overtar nå rutetrafikken til Nesodden og Slemmestad/Vollen med tre nye gassferger og to nye hurtigbåter som skal gjøre pendlingen i Indre Oslofjord både rask og bekvem. Også det fremtidige hovedrutesambandet vil være mellom Nesoddtangen og Aker Brygge i Oslo, landets mest trafikkerte passasjerferjerute. Her fraktes om lag 2,4 mill. passasjerer i året.


Ruten mellom Nesoddtangen og Aker er Norges største båtsamband målt i antall reiser og derfor er det ekstra gledelig å gi denne strekningen er virkelig løft. Med nye båtene reduseres utslippene betydelig. Gassferjene bygges slik at de på et senere tidspunkt kan konvertere til hydrogen som drivstoff. Hurtigbåtene skal også kunne anvende biodrivstoff. Utslippet av NOX fra de nye ferjene blir redusert med 70 prosent i forhold til dagens utslipp, mens CO2-utslippene reduseres med 32 prosent.


Det spesielle med hurtigbåtene er at de bygges i materialet karbonfiber, i stedet for aluminium eller stål. Vel så viktig er det også lagt stor vekt på tilgjengelighet for alle, nytenkning i utforming og båtenes komfort.


I tillegg til båtene vil også det komme en moderne kollektivterminal. Nesoddtangen er et av landets største kollektivknutepunkt, men forholdene for de reisende har i mange år vært upraktisk og uoversiktlig. Nå kommer det helt nye bussholdeplasser som gjør det enklere og tryggere å ferdes til og fra båtene. Samtidig vil holdeplassene være bedre tilrettelagt for bevegelseshemmede gjennom bruk av fargevalg, ledelinjer og færre høydeforskjeller. Til sammen vil dette gi et vært god tilbud til brukerne av båten.

søndag 5. juli 2009

Blogg under oppbygging


Denne bloggen har jeg tenkt å bruke for å legge ut politiske innlegg. Foreløpig er den bare under oppbygging. Følg med, snart kommer det mer stoff her.

Spanderer et vinterligbilde av et av NSBs intercitytog. Det fordi jeg jobber med transport og samferdsel til daglig. Målet mitt er å gjøre det enklere å komme seg frem i Akershus - med bedre veier og bedre kollektivtilbud.

Fortsatt god sommer.

Hilsen Lars.