onsdag 23. mai 2012

Oppreisning for tidligere barnevernsbarn

Akershus fylkeskommune vil gi oppreisning for tidligere barnevernsbarn. Formålet med ordningen er at fylkeskommunen og kommune i kraft av sitt tidligere ansvar innen barnevernet skal ta et moralsk ansvar overfor personer som har vært utsatt for overgrep eller omsorgssvikt i institusjon eller fosterhjem under plassering av barneverntjenesten i kommuner i Akershus. Hensikten er at de personer som har vært utsatt for omsorgssvikt eller overgrep skal føle seg oppreist.

Befringrapporten NOU 2004:23 slår fast at mange barn i løpet av sin tid på barnehjem og i fosterhjem, på spesialskoler og i internat har vært utsatt for overgrep og omsorgssvikt og det har vært svikt på alle forvaltningsnivåer. Stat, fylke og kommune hadde påtatt seg ansvaret for disse barna, og skulle i følge barnevernloven av 1953 sikre dem en trygg oppvekst når foreldrene av forskjellige grunner ikke klarte å fylle sin omsorgsrolle. Kommunene hadde gjennom loven av 1953 ansvaret for plassering og tilsyn med barnet, samt de kommunale institusjonene, tilsynet med lokale institusjoner uavhengig av eier, og fosterhjemstjenesten. I 1980 fikk fylkeskommunen ansvar for fosterhjemstjenesten, samtidig som de fikk ansvar for å drifte og etablere barnevernsinstitusjoner. 

De fleste kommunene i Akershus har hatt eller har egne oppreisningsordninger, men ingen av dem har i dag ordninger som dekker tiden etter 1980. Fylkeskommunens ordning gjelder for personer som var plassert av det kommunale barnevernet i perioden 1. januar 1980 til 31. desember 2003. Tidsavgrensningen sammenfaller med den perioden fylkeskommunen hadde ansvar innen barnevernet. Kommunene i Akershus er invitert til å slutte seg til fylkeskommunens oppreisningsordning.

Fordelen med en fellesordning sammen med fylkeskommune er at man får likebehandling av barn fra ulike kommuner. Fylkeskommunens oppreisningsordning står på egne bein, men tar utgangspunkt i at det har vært et delt ansvar innen barnevernet mellom kommune, fylke og stat. For de kommuner som slutter seg til, vil deres oppreisningsbeløp komme i tillegg. Ordning for tidligere barnevernsbarn er en frivillig ordning for kommunene.

Noen kommuner har formelt meldt tilbake at de ikke ønsker å være med, men flere kommuner har ikke behandlet saken. Det er særlig gledelig at Ski og Oppegård ønsker å være med, siden de er to store kommuner som tidligere ikke har hatt en egen oppreisningsordning.

Kunngjøring av ordningen og oppstart av søknadsbehandling vil komme i gang i løpet av høsten. Ordningen vil bli bredt kunngjort både lokalt og nasjonalt ved oppstart og gjentakende i søknadsperioden. Fylkeskommunen oppfordrer alle kommunene i Akershus til å vurdere tilslutning til den fylkeskommunale ordningen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar