fredag 3. mai 2013

Plan for masseforvaltning

Akershus fylkeskommune har ambisjoner om å være et klimapolitisk foregangsfylke, og har en viktig oppgave som regional utviklingsaktør. Som følge av dette ønsker Akershus fylkeskommune å ta en aktiv rolle som den første fylkeskommunen på Østlandet med en regional plan for masseforvaltning.

Mål for planen er å sørge for størst mulig gjenbruksandel av gjenvinnbare masser. I tillegg å sikre arealer for massemottak og lovlig deponering, stimulere til at all plassering av masser og deponering kun skal skje på sikkert og lovlig vis. Redusere miljø- og samfunnsbelastning (forurensing) fra areal for massemottak og massetransport, samt sikre byggeråstoffer og uttaksområder for fremtidige behov i Akershus. 

Arbeidet med et forslag til planprogram for regional plan for masseforvaltning er en oppfølging av den regional planstrategi for Akershus. Planstrategien avdekket at det var et sterkt politisk ønske fra kommunene i Akershus om en regional plan for masseforvaltning. Samtidig er det fremmet ønske om en regional løsning for håndtering av masser både fra næring og statlige myndigheter.

Strømmen av tilflytning til både Oslo og Akershus har mange konsekvenser i form av nye utbyggingsprosjekter og daglig forflytning av mennesker mellom fylkene. Behovet for mineralressurser og nye masser i Oslo og Akershus vil følge takten på denne aktiviteten i årene som kommer. Oslo importerer i dag all grus og 80-90 % av sitt pukkforbruk, og Akershus er en viktig leverandør.

Store mengder overskuddsmasser fra ulike byggeprosjekter i Oslo deponeres i dag i Akershus. Redusert egenproduksjon av byggeråstoff i Oslo vil føre til behov for at en større mengde (spesielt pukk) transporteres inn fra forekomster langt unna, noe som vil føre til mer trafikkbelastning, økte klimautslipp, forurensning og økte kostnader på veger og boliger.

Antall søknader og enkeltsaker om bruk av overskuddsmasser på ulike måter er økende i Akershus-kommunene. Håndtering av ulike masser er et komplisert fagfelt for tiltakshaver, grunneiere og offentlige myndigheter. Det økende antallet saker og søknader om mottak og lagring av ulike typer masser oppleves i dag som en belastning for kommuneadministrasjonen.

Den endelige regionale planen for masseforvaltning i Akershus vil komme til å gi retningslinjer for hvordan arealplanlegging bør følges opp videre i kommunene. Den vil få følger for kommunale planstrategier, kommuneplaner og reguleringsplaner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar