onsdag 15. mai 2013

Presset arealbruk som følge av befolkningsvekst

Akershus har 11 prosent av befolkningen i Norge og fylke vil vokse videre. Det vil presse arealbruken ytterligere rundt om i kommunene våre.

Antallet innbyggere pr. 1.1.2013 var 566 399. Den forventede befolkningsveksten og endringer i befolkningssammensetningen er underliggende drivkrefter for utviklingen i regionen.

Framskrivning fra SSB viser at befolkningstallet totalt i Akershus kan øke med ca. 200 000 mot år 2040. Økningen kommer til å variere fra kommune til kommune. SSB forventer fortsatt stor innenlandstilflytting til Akershus, og sterk innflytting fra utlandet.

Befolkningsveksten vil føre til enda større transportbehov og press på arealbruken. For å kunne bygge ut nye boliger, den tekniske infrastrukturen og nye næringsarealer, bør arealutnyttelsen i flere tettsteder i Akershus effektiviseres.

Igangsatt regionalt areal- og transportplansamarbeid mellom Oslo og Akershus vil gi føringer for utnyttelsesgrad og utbyggingsprinsipper på tvers av kommunene. Utbyggingsmulighetene må avveies mot landbruk, grønne områder og Marka.

Det er en utfordring å sikre at befolkningen får anledning til å drive friluftsliv i nærområdene sine, samt å sikre det biologiske mangfoldet. Den største delen av veksten i boliger og kontorarbeidsplasser bør derfor lokaliseres ved kollektivknutepunkter.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar