torsdag 6. februar 2014

Gratulerer med dagen!

I dag hadde jeg gleden å markere samenes nasjonaldag på Ås videregående skole sammen med Ås ordfører Johan Alnes. Jeg er stolt over at Ås videregående skole feirer dagen. I løpet av dagen får elevene en flott mulighet til å delta i markeringen av samenes nasjonaldag, samtidig som de vil få innsikt og opplevelser gjennom foredrag, dokumentarprogram og spillefilm. Resultatet vil være en bredere forståelse av samefolkets historie, kultur og plass i dagens Norge.

Denne dagen omtales også som «samefolkets dag» og «samisk folkedag», men samekonferansen i 1992 vedtok dagen som felles nasjonaldag for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Den ble feiret for første gang i 1993 samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble offisielt åpnet i Karasjok.

Vi finner faktisk den største samiske befolkningen i Norge nettopp i vårt område i Oslo og Akershus. Det er derfor nærliggende å anta at blant våre elever og kollegaer finner vi flere med samisk tilknytning. Akershusskolen skal være åpen og kunnskapsbasert og dette arrangementet skaper en unik arena til å bli bedre kjent med en del av vår egen historie og tilknytning – og ikke minst bli bedre kjent med våre elever!

Norge har lang tradisjon som et flerkulturelt samfunn- kanskje lenger enn vi vanligvis tenker på. Den samiske kulturen er en viktig del av vår felles historie og kan være en viktig inspirasjon til videre kulturutvikling i Norge. Vi har grunn til å være stolte av å ha en så mangfoldig kultur. Det er viktig at det samiske bidraget til denne felles historien kommer frem og løftes opp gjennom markeringer i dag.

Samefolket er en viktig minoritet i Norge. Som folkegruppe har myndighetene hatt et spesielt fokus på samer som har vandret mellom landene på Nordkalotten. Tidligere har det vært drevet en aktiv assimilering og fornorskningspolitikk overfor denne urbefolkningen. Gjennom den politiske oppvåkningen på 70-tallet og frem til i dag har vi klart å endre denne kursen, slik at det samiske folk har fått status som urbefolkning, de har fått flere rettigheter, eget flagg, Sameting og ikke minst aksept for eget språk.

Det samiske språket er langt mer mangfoldig og frodig enn det norske. For eksempel snør det aldri likt på samisk – hvert snøkorn er unikt - og språket har en svært rikholdig ordbank for å kunne beskrive nettopp dette. Som et folk med en historisk sett nær tilknytning til naturen er dette kanskje ikke så overraskende, men jeg tror vi kan ta med oss og lære noe av det å se det unike i hvert enkelt snøkorn når vi arbeider for å lage den gode Akershusskolen – der hver elev er unike!

Jeg ønsker med dette å gratulere samefolket på deres nasjonaldag!  


 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar