fredag 19. desember 2014

God Jul!

Jeg ønsker dere alle en riktig god og velsignet jul og et godt nytt år!

Jeg kjenner at jeg gleder meg til juleferien og mer tid til familie og venner. Håper også at det blir bedre skiføre enn det er nå.

Takk for mange hyggelige og noen utfordrende tilbakemeldinger. La oss håpe at det nye året 2015 blir et godt år for oss alle.

onsdag 17. desember 2014

Planer for utbedring av Fv 33

De siste dagers rasutfordringer på fv. 33 har igjen vist for oss alle at det viktig å utbedre vegen. Siden det sikkert ikke er alle som har samme gleden av å lese samferdselsplaner kan jeg opplyse om at Akershus vil utbedre vegen. På tross av manglende vedlikehold og fokus fra tidligere regjeringer, da denne vegen var statlig, har Akershus satt trykk på dette når vegen ble fylkeskommunal i 2010. Målet er at Stortinget skal behandle dette til neste år når planene er klare.

Det er gjennomført en mulighetsstudie for fv. 33 Minnesund – Bjørgo samt utarbeidet en skisse for en finansieringsløsning basert på delvis bompengefinansiering av tiltak på strekningen Skreifjella – Totenvika. Hovedutvalget for samferdsel sluttet seg til forslaget om finansieringsløsning. Aktuelle tiltak i området er Byrudberga tunnel, Skreikampen sør tunnel, tiltak for gående og syklende på strekningen Torgunrud – Hasselbakken og miljøtiltak i Feiring sentrum. 

Arbeid med reguleringsplan for strekningen ved Byrudberga pågår. Reguleringsplanen forventes oversendt til kommunen i slutten av januar og lagt ut til høring. Framdriften på arbeidet med reguleringsplanen er noe forsinket på grunn av utredninger knyttet til vanskelige grunnforhold. Basert på tekniske- og geologiske undersøkelser og vurderinger anbefales det at tunnelen blir 800 meter lang, som er lengre enn antatt i forprosjektet, grunnet fare for steinsprang, ras, og for å unngå dagsone forbi strekningen. Total lengde på vegstrekning, inkludert strekning i tunnel, er ca. 2,4 km. 

Foreløpig kostnadsoverslag for delprosjekt Byrudberga, basert på omlegging og oppgradering av 1 km veg og ca. 500 m tunnel er om lag 194,5 millioner. kr. Nytt anslag basert på teknisk plan, som også vil ta hensyn til anbefalingen om å øke tunnelens lengde.

Det er startet opp arbeid med et forprosjekt/mulighetsstudie for gang- og sykkelveg som skal ferdigstilles våren 2015. Det er tidligere lagt til grunn som et alternativ i prosjektet at det skal bygges sammenhengende gang- og sykkelveg fra Bålsrudvegen til Torgunrud, ca. 8 km. I foreløpig kostnadsoverslag er det lagt til grunn en løpemeterpris på 30 000 på grunn av mange avkjørsler og bratt sideterreng. Kostnaden for å bygge ut gang-/sykkelveg på hele strekningen er foreløpig grovt anslått til 240 millioner kroner.

For Skreikampen foreligger det forprosjekt. Foreløpig anslått kostnad for tunnelen er om lag 170 millioner kroner. Med andre ord må det gjøres mer planarbeid før den strekningen skal utbedres.

Det må også utredes nærmere hvilke miljøtiltak som skal gjennomføres i Feiring sentrum. Inntil videre er det lagt til grunn en kostnad på ca. 25 mill. kr til miljøtiltak. Omfanget på de to investeringspakkene må tilpasses ut fra hvor stor statlig rastilskudd man får fra Regjeringen.

Akershus har fått tildelt planleggingsramme på 55,6 mill. kr (54 mill. 2014-kr) i statlige rassikringsmidler for perioden 2014 – 2017. Rassikringsmidlene er øremerket fv. 33. I tillegg er ca. 2 mill. kr i ubrukt rassikringsramme 2010 – 2013 foreslått overført til fv. 33. Over fylkesvegbudsjettet foreslås en oppstartsbevilgning til byggeplan på 5 mill. kr i 2016, 29,2 mill. kr i 2017 og 21,8 mill. kr i 2018. Restbehovet etter 2018 er anslått til 214 mill. kr. Det er forutsatt at bompengeandelen finansieres av en egen bompengepakke for fv. 33. Vi ønsker at Regjeringens skal gi stor statlig tilskudd som mulig slik at satsen blir så lav som mulig.

For å få benyttet de statlige rasmidlene i 2017 bør proposisjon til Stortinget omfatte Byrudberga-tunnelen, tiltak i Feiring sentrum og en begrenset gang-/sykkelvegbygging sør og nord for Feiring sentrum. Videre framdrift tilsier lokal behandling av bompengeopplegget våren 2015. Et utkast til bompengeproposisjon til Stortinget skal foreligge høsten 2015.  

lørdag 13. desember 2014

Åpning av en ny etappe på E6

I dag markerte vi at en ny etappe av E6 er åpnet. En trafikksikker veg til beste for regionen og våre innbyggere. Akershus og Hedmark fylkeskommune har samarbeidet om å bygge ny E6 helt fra Gardermoen i Akershus, gjennom hele Hedmark og fram til Biri i Oppland. Det er etablert et felles bomselskap og garantert gjensidig og solidarisk for bompengeandelen. Det er gjennom samarbeid vi får til de store løftene.

Her ser begge fylker fordeler for bosetting og næringsliv ved å korte ned reisetida på E6.  Stange kommune har allerede 10 prosent av sine arbeidsplasser i Oslo og Akershus. Samtidig viser tall at pendlertrafikken faktisk er i ferd med snu - stadig flere pendler nå nordover til Hedmarken fra Oslo og Akershus. Det viser at næringslivet i begge fylker nå nyter godt av å kunne hente kvalifisert arbeidskraft fra et stadig større geografisk område.

Det er svært gledelig at ny 4-felts E6 har et helt annet og bedre sikkerhetsnivå enn den gamle to-feltsveien. Den gamle veien har i de siste 15 årene vært ulykkesbelastet. Mellom Gardermoen og Kolomoen i Stange var det tidligere 3 dødsulykker i året - ulykker som også rammet lokalbefolkningen på Romerike.  Når Nyvegen nå åpnes vil sannsynligvis de mest alvorlige ulykkene praktisk talt bli historie - dèt viser erfaringene fra de strekningene som allerede har vært åpne noen år.
Det er derfor ingen tvil om at dette er trafikksikkerhet.  Men dette er også er et moderne miljøprosjekt hvor man har tatt å vare på naturen så godt som mulig og prøvd å minimere de inngrepene som naturlig kommer med bygging av både dobbeltspor og firefeltsvei.  Jeg vil gi ros til anleggsgjennomføringen for gode miljøtiltak:
- Det er brukt ledlys i stedet for vanlig veglys, det sparer energi og driftskostnader med mellom 700.000 og 1 million kroner årlig. 
- I midtrekkverk, viltgjerder og skiltstolper er det brukt Cor-ten stål, som ikke har utslipp av tungmetaller.
- Det er trebroer som har et gunstig CO2-regnskap og som gir trafikantene en fin synsopplevelse.
Det er bra at Dovrebanen og E6 bygges ut samtidig, noe som betyr sparte kostnader og ikke minst at oppsittere og naboer plages bare i èn anleggsperiode. E6 har utløst første etappe av nytt dobbeltspor på Dovrebanen.

Prosjektledelsen har meddelt at E6-delen av Fellesprosjektet vil bli levert innenfor godkjent kostnadsramme, på samme måte som de to første utbyggingsetappene av prosjektet E6 Gardermoen - Kolomoen.

Jeg vil derfor gratulere oss alle med at en ny moderne strekning på kanskje landets viktigste veg er åpnet.


torsdag 11. desember 2014

Medlemsbrev desember Akershus KrF

Kjære alle sammen!

Tusen takk for hyggelig renominasjon til fylkestingsvalget 2015 for Akershus KrF. Glad for at jeg får med meg et godt lag. Jeg vil spesielt trekke fram de fem fremste med Astrid-Therese Theisen, Finn Tellsgård, Ida Lindtveit og Harald Ringstad.  Det er både fornyelse og erfaring. Det er også moro at vi har tre flinke KrFU-ere på de 11 første plassene.
Hver høst er hektisk for å få plass enighet om budsjett. Selv om det nå snart er valgår har fått et godt budsjett i havn. For å trygge barnas skolevei, og jobbpendlerenes sykkelvei legger vi inn 164 millioner kroner ekstra på gang og sykkelvei de neste fire årene. Sammen med de allerede vedtatte 758 millioner er dette er vår absolutt største satsning. Nå tetter vi også hull for 19,5 millioner kroner i fylkesveiene. Dette er viktig for trafikksikkerheten. Et annet forslag er bevilgning av 1,9 mill. kr. til universell utforming på Bekkestua, Olavsgaard, Nesoddtangen og Aker brygge.

Vi vil også øke tempo på bygging av innfartsparkering. Nå dobler vi byggingen av innfartsparkering. Ferdig prosjekterte prosjekter som er planlagt gjennomført etter 2016 fremskyndes til 2015, så fremt det er mulig.
Vår satsing på den gode Akershusskolen har vist resultater, men frafallet, spesielt rettet mot de yrkesfaglige linjene, må fortsatt reduseres. For å bekjempe frafallet på de yrkesfaglige linjene ønsker vi å styrke oppfølgningen og veiledningen av lærlinger. Satsingen økes til 14,5 mill. kr. for å sikre at lærlinger i Akershus får enda bedre oppfølging.

Akershus KrF tar de unges psykiske helse på alvor derfor vil starte et treårig forsøksprosjekt med en skolepsykolog på hver skole. Skolepsykolog skal jobbe tett sammen med skolehelsetjenesten, målet er å gi elevene våre et bedre tilbud på sin respektive skole.
Like gledelig er det at vil ha miljøarbeidere ved alle våre skoler. Miljøarbeiderne, har sammen med økte ressurser til skolehelsetjenesten på de videregående skolene vist seg å ha svært positiv effekt på flere felter, herunder mobbing og frafall.

Vi vil også takke for mange gode innspill og mennesker som jeg har møtt i året som har godt. Gleder meg til neste år. Det er mange forventninger og julestri på slutten av året, men midt i alt dette håper dere alle får en god adventstid og en god jul når vi kommer så langt.

tirsdag 9. desember 2014

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020

I dag hadde jeg gleden av å ønske velkommen til en workshop for Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020. Det nye Interreg-programmet er under godkjenning og den første utlysningen av prosjektmidler er ventet primo 2015. I samarbeid med programsekretariatet for ØKS-programmet arrangerer Oslo kommune og Akershus fylkeskommune derfor workshop for prosjektutviklere og potensielle prosjektpartnere.

Akershus fylkeskommune ønsker gjennom sitt internasjonale arbeid å bidra til god regional utvikling i Akershus og levere gode tjenester til befolkningen. Internasjonal innsats er dermed et verktøy for å nå målsettinger på alle fylkeskommunens politikkområder. Mange av utfordringene i Akershus sammenfaller med utfordringer andre steder i Europa. Den sterke veksten, kombinert med et innovativt næringsliv, gir både muligheter og utfordringer for Akershus. Dette gjelder ikke minst areal- og transportplanlegging, og hvordan dette kan gjøres på en miljømessig bærekraftig måte.
For at det internasjonale arbeidet skal nå sine mål må det spisses inn mot relevante hovedutfordringer på hvert enkelt fagområde. Satsingsområdene bør ikke velges fordi de er internasjonale i sin karakter, men fordi fylkeskommunen gjennom internasjonalt arbeid kan styrke sin kompetanse og gjennomføringsevne.

De prioriterte satsingsområdene i strategiperioden for Akershus fylkeskommune er:
- Samferdsel og miljø
- Nærings- og samfunnsutvikling
- Ungdom og opplæring
Men internasjonalt arbeid kan også være et godt verktøy for å påvirke rammebetingelser som ikke avgjøres lokalt, regionalt eller nasjonalt. Ikke minst gjør internasjonal samhandling oss bedre i stand til å forstå og delta i det globaliserte og flerkulturelle samfunnet vi lever i.

Akershus fylkeskommune bruker internasjonalt samarbeid for å bidra til god utvikling i regionen og levere gode tjenester til befolkningen. Internasjonalt samarbeid er et verktøy for dialog, læring og utvikling på alle politikkområder. Internasjonal kompetanse gjør Akershus’ innbyggere bedre rustet til å leve, studere og arbeide i et flerkulturelt og globalisert samfunn. Fylkeskommunens overordnede mål for internasjonalt arbeid er med andre ord at vårt engasjement skal bidra til å realisere våre målsettinger og oppgaveløsninger.

Interreg er ett av de viktigste virkemidlene vi har i den sammenhengen. Vi har derfor valgt å bruke betydelig mer av våre midler til Interreg enn det vi får fra nasjonale myndigheter til dette formålet. Det gjør vi fordi vi vet at sentrale aktører i regionen, som dere, ser på internasjonalt samarbeid som viktig for å styrke sin posisjon både nasjonalt og internasjonalt. Men det er også viktig fordi det gir en merverdi i form av læring og stimulans internt i organisasjonen. Merverdien består i løsninger på felles problem, se på nye innfallsvinkler og å dele gode arbeidsmetoder. Gjennom et godt samarbeid og erfaringsutveksling har skandinaviske forsknings og utdanningsinstitusjoner gode forutsetninger for å hevde seg på den internasjonale arenaen.
Vi ser også at utvikling av våre kunnskapsmiljøer er viktig for å sikre vekst og utvikling i regionen. Det har derfor vært en stor glede å følge det gode arbeidet som er lagt ned i forrige Interreg periode. Her har vi sett hvordan grenseregionalt samarbeid innenfor rammene av Interreg bereder grunnen for kompetanseoverføring som gir alle partene i prosjekter en merverdi som igjen fører til at både institusjonene selv og regionen de tilhører øker sin konkurransekraft. Dette er både viktig for våre institusjoner og for miljøet rundt.

Gjennom godt samarbeid får man frem gode resultater, muliggjør man en økt konkurransekraft for vårt regionale og lokale næringsliv. En slik utvikling vil vi i Akershus fylkeskommune mer enn gjerne fortsette å bidra til sammen med våre samarbeidspartnere.


mandag 8. desember 2014

Ahusbane planlegges

Hvorfor prioriteres ikke planleggingen av Ahusbanen i fylkesrådmannens budsjett, spør Mari Ann Berg (SV) i et innlegg i Romerikes Blad 5. desember. Jeg vil derfor opplyse om at planleggingen av Ahusbanen er i gang.

I et samarbeid med Oslo kommune og Lørenskog kommune  utarbeides det en konseptvalgutredning (KVU) for Kollektivtransport mellom øvre del av Groruddalen til Lørenskog med perspektiv videre til Skedsmo.


Oslo og Akershus er formelt oppdragsgiver for prosjektet og Ruter
har fått oppdraget med å utarbeide KVU med tilhørende eksternkvalitetssikring (KS1). KVU vil foreligge vinteren 2015 og KS1 vil bli gjennomført våren 2015. Målsettingen er at konseptvalgutredning og ekstern kvalitetssikring skal behandles politisk i juni 2015.