onsdag 11. februar 2015

Helhetlig og langsiktig planlegging

I dag hadde jeg gleden av å åpne "Plantreff 2015". Målgruppen et ansatte i kommunene i Akershus som innehar planfaglige oppgaver, samt de som jobber med slike oppgaver knyttet til Akershus hos regionale og nasjonale instanser.

Viktige samfunnsutfordringer i vår region krever løsninger som strekker seg ut over de muligheter hver enkelt kommune har. I noen sammenhenger kan gode løsninger finnes gjennom samarbeid mellom to eller et fåtall kommuner. Andre utfordringer kan best løses gjennom å se hele fylket eller regionen i sammenheng.

Akershus fylkeskommune har de senere år igangsatt arbeid med flere regionale planer. En viktig forutsetning for at disse planene skal bli gode, er at samarbeidet og dialogen med kommunene i Akershus er god. En større planfaglig samling, slik som Plantreffet, mener vi bidrar positivt til den viktige dialogen med kommunene.

Det forventes en fortsatt stor befolkningsvekst i vår region i årene som kommer. Helhetlig og langsiktig planlegging er av avgjørende betydning for å håndtere utfordringene og ivareta mulighetene veksten gir. Veksten innebærer et stadig større transportbehov, og vil gi store utfordringer knyttet til arealbruk og transportløsninger. Fylkeskommunene mener derfor god samordnet areal- og transportplanlegging i regionen er viktigere enn noen gang. Arbeidet med regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus har som mål å bidra til dette. Et forslag til regional plan er nå lagt ut til offentlig ettersyn, og fylkeskommunen ser med stor interesse frem til innspillene fra Akershus-kommunene.

Dagen i dag er viet arbeidet med areal- og transportplanlegging i regionen, og det vil bl.a. bli formidlet noen «smakebiter» fra innspillene til høringsforslaget til regional plan, både fra kommunene og andre instanser. Dag 2 av samlingen, i morgen, er i større grad viet næringsutvikling og grønne verdier. Fylkeskommunen mener ivaretakelse av disse hensynene også blir særlig viktig vurdert opp mot den forventede befolkningsveksten i regionen fremover. Både sikring av arbeidsplasser og arealer for rekreasjon er viktig i utviklingen av et godt Akershus-samfunn. Det vil i denne sammenheng også bli orientert om arbeidet med regional plan for handel, service og senterstruktur og regional plan for fysisk aktivitet, idrett og friluftsliv.

I tillegg til planfaglig påfyll fra podiet, er Plantreffet også en fin møteplass for erfaringsutvekslinger og nettverksbygging i pauser og under den sosiale tilstelningen på kveldstid. Jeg vi få ønske dere alle velkommen til Plantreff, og håper dere får to hyggelige og lærerike dager!

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar