mandag 16. februar 2015

Natur- og kulturbasert entreprenørskap

Gledelig nytt fagskoletilbud i Akershus. Fra høsten utvides fagskoletilbudet innen landbruk med Natur og kulturbasert entreprenørskap. Kompetansen er etterspurt av næringen og innholdet i utdanningen er utarbeidet i samarbeid mellom representanter fra næringen, Hvam videregående skole og Fagskolen Innlandet.

Fagskole er en tertiærutdanning og et alternativ til høgskole, og skal gi kompetanse som kan tas i bruk i arbeids- og næringslivet uten ytterligere opplæringstiltak. Dette studiet retter seg mot de som ønsker yrkesfaglig spisskompetanse i utvikling av natur- og kulturbaserte næringer utover tradisjonelt jord- og skogbruk. Her følger studentene prosessen fra idé til bedrift, med alle nødvendige støttefag.
Utdanningen er viktig fordi den gir kompetanse innen forretningsutvikling og bruk av verktøy for å utvikle næringsvirksomhet på gården utover tradisjonelt jord- og skogbruk. Dette kan være videreutvikling av eksisterende næringer, eller skape næring ut av uutnyttede ressurser med basis i landbrukets natur- og kulturbaserte råvarer og stedegne ressurser. Samspill med andre sektorer og næringer vil ha en sentral plass i utdanningen.

Utdanningen er også i tråd med Stortingsmelding nr 9 "Velkommen til bords" hvor enn strategi er å videreutvikle mer robuste og flere lønnsomme nye næringer og nye virksomheter, noe som forutsetter at alle ressurser i bygda og i landbruket tas i bruk.
I emnet Fra idé til bedrift vil studentene utarbeide en fullstendig forretningsplan for et valgt case, samt ta for seg etiske rammer og utviklingstrender for produksjonen. Etter endt utdanning skal Agrotekniker innen natur- og kulturbasert entreprenørskap ha spesialkompetanse innen entreprenørskap, og skal kunne lede og drifte et foretak der nye næringer og videreforedling av tradisjonelle landbruksprodukter utgjør en vesentlig del av virksomheten.

Hvam videregående skole har fra før fagskolestudiet i Planteproduksjon og driftsledelse. Begge studiene starter september 2015 og er 1-årig fagskole gjennomført som deltidsstudium over 2 år på Hvam. Hvert studium kan kombineres med en arbeidssituasjon, og det er lagt opp ti ca 10 samlinger pr studieår. På samlingene vil det være ordinær klasseundervisning, praktiske øvelser, gårdsbefaringer/ekskursjoner, oppgaveløsning og fordypningsoppgave.
Fagskoletilbudene på Hvam gir dybdekunnskap i utvikling og drift av et foretak innenfor landbruket og andre natur- og kulturbaserte næringer. Det kreves ikke studiekompetanse for å komme inn, men det kreves fullført utdanning innen naturbruksprogrammet på vgs-nivå eller tilsvarende realkompetanse.

Det er Fagskolen Innlandet som i samarbeid med Akershus fylkeskommune og Hvam videregående skole tilbyr to deltidsstudier innen landbruk fra høsten 2015. Søknadsfristen er 15. april.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar