torsdag 8. august 2013

Imponert over Energy Camp 2013

I dag hadde jeg gleden av å besøke Energy Camp på Hvam videregående skole i Nes kommune i Akershus. Hovedmålet for Energy Camp er å styrke ungdommenes motivasjon for realfag og bidra med metoder for å gjøre undervisningen mer praktisk rettet.

Energy Camp er et unikt tilbud til ungdom som har lyst til å forske på bioenergi og lære om nye energikilder. Klimaspørsmålene er kanskje de viktigste globale utfordringene vi står overfor og kompetanse på dette området er avgjørende for at vi skal kunne håndtere disse på en bærekraftig måte. 

Dette representerer et fremtidsrettet læringsperspektiv, med den globale innfallsvinkelen til arbeidet med den teoretiske delen av naturfaget.Forståelsen av at vi lever i en verden der vi er gjensidig avhengige av hverandre for å bevare levegrunnlaget og finne løsninger på det som faktisk er felles globale problemer er et svært relevant perspektiv, kanskje spesielt i naturfaglige emner.

Den gode relasjonen mellom lærer og elev er fortsatt noe som best oppnås i det fysiske møtet, noe Hvam vgs har fått til på Energy Camp, der ungdommene har direkte tilgang på internasjonale eksperter på energi-feltet en hel uke. Dette motiverer og man gir et tydelig signal om at deltakernes læring er det som står i sentrum.Dette er et samarbeid med University of Alberta i Canada, der lærere på internasjonalt toppnivå gir deltakerne økt kunnskap om energi, ny teknologi, klimaspørsmål og miljø. I år var det også gledelig at den kanadiske ambassadøren til Norge David Sproule besøkte campen og fikk et førstehåndsinntrykk av samarbeidet.

Energy Camp ble gjennomført i 2011 og 2012 med stor suksess, og det er derfor gledelig å se at arrangementet videreføres i 2013. Tidligere deltakere kommer tilbake for mer kunnskap, nye kommer til og i år omfatter Energy Camp 50 ungdommer. Ungdommene får gjøre ulike praktiske forsøk som på en konkret og motiverende måte viser de teoretiske faglige prinsippene som ligger til grunn. Dette sammen med at ungdommene bor sammen på skolen og har sosiale aktiviteter på kveldstid, gjør Energy Camp til et flott og helhetlig tilbud som gir deltakerne erfaringer og minner på mange nivåer.

Like viktig arrangeres det også et 3-dagers kurs for lærere på barneskolen, ungdomsskolen og i videregående skole, der målet er å gi kompetanse om problembasert – og aktivitetsbasert læring, entreprenørskap, innenfor målene i de ulike læreplanene. 

Rammene for Energy Camp er gode på Hvam videregående skole og understreker hva det hele handler om: Best mulig kunnskap for en skånsom utnyttelse og ivaretakelse av naturressursene våre i et globalt perspektiv.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar