mandag 30. september 2013

Bommen rives på Hadelandsvegen

Det er svært gledelig at fra og med i dag opphever bompengeinnkrevingen ved bomstasjonen på E16 Hadelandsvegen, og det blir dermed gratis å kjøre mellom Roa og Gardermoen.

Bomstasjonen på E16 på Brovoll mellom Gardermoen og Lunner avvikles fra og med i dag mandag klokka 12.00. Etter ti år blir det gratis å kjøre denne strekningen. Avviklingen skjer flere år før enn planlagt.
Bompengeproposisjonen la til grunn en innkrevningsperiode på 13-15 år. Når man nå stopper innkrevningen etter ti år, innebærer dette dermed en betydelig nedkorting av innkrevningsperioden. Dette skyldes blant annet større trafikkvekst og bedre finansbetingelser enn forutsatt ved behandling av proposisjonen. Dette er gledelig,

Dette markeres ikke på noen nevneverdig måte annet enn enn at Oppland og Akershus oppfordrer folk til å nyte vegen.  Trafikken ligger på rundt 3000 i måneden.
Det er Oppland og Akershus fylkeskommuner som eier bomselskapet som har hatt ansvaret for innkrevingen. Selskapet ble etablert i 1998 for å delfinansiere ny vegforbindelse mellom Grua i Lunner kommune, Oppland og Gardermoen i Nannestad kommune, Akershus.

I følge St.prp. nr. 85 (1997-98) ble det lagt til grunn et kostnadsoverslag på 570 millioner (1998-kroner), hvorav 130 millioner var forutsatt lånefinansiert av bompengeselskapet med etterskuddsvis innkreving av bompenger.
Byggestart for den 26 kilometer lange tverrforbindelsen var 16. februar 2000 med Statens vegvesen som byggherre. Vegen ble åpnet for trafikk 11. oktober 2003. Utbyggingskostnadene økte til 816 millioner (2004-kroner). Selskapets andel av kostnadsøkningen ble 14 millioner som er fullt innbetalt.

Dersom du fremdeles ønsker å ha AutoPASS-brikke i bilen etter at innkrevingen på E16 Hadelandsvegen er avsluttet, må man tegne ny avtale og få ny brikke hos et annet bompengeselskap:Dersom du ønsker å tegne avtale med E6 Gardermoen-Moelv vil dette være mulig via internett: www.e6bompenger.no. 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar