fredag 15. november 2013

Økt bruk av skolehelsetjenesten

Skolehelsetjenesten er et viktig lavterskeltilbud for ungdom med psykiske helseproblemer. De er viktige i det forebyggende arbeidet knyttet til unges psykiske helse, og forebygging mot frafall i videregående opplæring.

Skolehelsetjenesten ved de videregående skolene i Akershus har i de siste årene blitt styrket med 10 millioner årlig. En statusrapport for de to siste år viser gode erfaringer med økte åpningstider og bedre tilgjengelighet for elevene.
Skolehelsetjenesten ved de videregående skolene i Akershus har hatt en økning i antall henvendelser knyttet til psykisk helse. Elevene henvender seg til skolehelsetjenesten med et bredt spekter av problemstillinger, og det er særlig en økning i antall henvendelser knyttet til psykisk helse. I denne sammenheng er det spesielt viktig å skille mellom skolehelsetjenesten som et lavterskeltilbud for ungdom med fokus på forebyggende arbeid og spesialhelsetjenesten.

En sterk økning i antall henvendelser til skolehelsetjenesten relatert til psykisk helse blant ungdom er nødvendigvis ikke ensbetydende med at det står dårligere til med ungdommenes psykiske helse. Snarere kan en økning i antall henvendelser indikere at ungdom har større bevissthet om muligheten for å få hjelp til å takle små og store problemer. At ungdom benytter tjenesten forebyggende er i så måte et uttrykk for god psykisk helse blant ungdom og godt anvendte penger.
Rapporten peker på at det må jobbes videre med å forankre skolehelsetjenestens arbeid hos skoleledelsen, for å kunne sikre en enda bedre oppfølging av elever med høyt fravær og risiko for frafall.

I NIFU rapporten  «Å redusere bortvalg –bare skolens ansvar?» slås det fast at en vesentlig andel «sluttere» i den videregående skole oppgir psykiske problemer som en av årsakene til at de slutter i skolen. God skolehelsetjeneste er viktig for KrF. Jeg har hatt gleden av å følge opp saken fra jeg tok opp dette i interpellasjon, til forsøksprosjekt og så fast ordning fra og med skoleåret 2012-13.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar