fredag 17. oktober 2014

Det gode håndverket!

Denne uken hadde jeg gleden å hilse til nye mestere i den flotte Laugsalen på Håndverkeren i Oslo i regi av OHIF. Etter flere år med fagutdanning er mesterbrevet selve kronen på verket innen en solid yrkesutdanning.

Mesterbrev er en garanti for kvalitet, godt håndverk og god utførelse av faglig arbeid – altså et kvalitetsstempel som gir kundene trygghet. For personer med fagbrev eller svennebrev er det å ta mesterbrev en karrierevei som sikrer at fagfolk bli i faget sitt.

Akershus fylkeskommune har høye ambisjoner for våre elever og lærlinger. Elever og lærlingers kompetanse har førsteprioritet. En grunnleggende idé er å gi best mulige vilkår for mest mulig læring til alle elever og lærlinger. Vi er stolte over at så mange får utdelt sine mesterbrev.

Mesterbrevene er en garanti for at kompetanse videreføres og videreutvikles. Det handler ikke bare om fagkunnskap men også om fagstolthet. Det er en skreddersydd lederutdanning, som holdes oppdatert og dermed øker yrkesfagenes og yrkesutøvelsens status. Mesterbrev er en utdanning for de som ønsker å etablere og drive egen bedrift. Mesterbrevordningen er også en garanti for en god lærlingeordning, samfunnsansvar og rekruttering.
Mesterbrevordningen trådte i kraft i 1987. Lov om mesterbrev avløste da håndverksloven. Samtidig med at lov om mesterbrev ble innført, ble det også utviklet en ny mesterutdanning. Den nye loven gir mestertittelen lovbeskyttelse, slik at bare de med gyldig mesterbrev har rett til å bruke tittelen mester. Da loven ble innført var det 44 fag som ble lagt inn i ordningen, i dag er det 73 fag under ordningen.

Det er en krevende prosess som ligger bak. Det er hardt arbeid, og slik bør det også være. Gleden og stoltheten når man omsider lykkes viser at det var verdt innsatsen.
Uten godt håndverk ville ikke samfunnet fungert. Godt håndverk krever solide fagkunnskaper, kvalitet og yrkesstolthet. Vi trenger nye gode håndverkere hvert eneste år og at mange unge ser de mulighetene som liggere i de forskjellige yrkesfagene.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar