onsdag 8. oktober 2014

Ungdom og psykisk helse

Nylig hadde jeg gleden av å ønske ungdomsnettverket ØstsamUng velkommen til Akershus-. Nettverket holder samlinger to ganger i året der opptil fem ungdommer fra ungdomsmedvirkningsorganer fra hvert av østlandsfylkene. Tema for møte var psykisk helse og ungdom.

Et svært aktuelt område.  UngData-undersøkelsen 2013 viser en veltilpasset og hjemmekjær ungdomsgenerasjon. Men: omfanget av psykiske helseplager øker. Stress.
Dette er også løftet fram den 10. oktober på Verdensdagen for psykisk helse. Tema i år er «Hverdagsstress og psykisk helse. Se hverandre - senk skuldrene». 

Jeg mener at skolehelsetjenesten er en svært viktig aktør i å forebygge psykiske problemer hos ungdom, lavterskel, til stede.  Det er en kommunal oppgave, men i Akershus vedtok Fylkestinget at fylkeskommunen skal samarbeide med kommunene for å styrke skolehelsetjenesten ved de videregående skolene. Det ble tilført 10 millioner kroner pr. år for å gjennomføre dette. Fast ordning fra og med skoleåret 2012-13.
I tillegg vil jeg nevne miljøarbeidere som er nyttig for å fange opp og følge opp de elevene som ikke selv oppsøker hjelp. Trygghet. Redusere frafall. I samarbeid med skolens øvrige ansatte og skolehelsetjenesten. I Akershus setter vi av 7 millioner i året til miljøarbeidere.

Sist, men ikke minst VIP-prosjekt: «Veiledning og informasjon om psykisk helse».  De fleste skolene i Akershus har gjennomført VIP-prosjekt: «Hensikten med VIP er å øke VG1-elevenes kompetanse og bevisstgjøring i forhold til psykisk helse».
Vi trenger gode tilbud for våe ungdommer og jeg er glad for at Akershus fylkeskommune er opptatt av dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar