mandag 19. mars 2012

Forsvar også på Østlandet?

En satsning på Nordområdene i ny langtidsplan for Forsvaret bør ikke være ensbetydende med en ensrettet satsning av all militær aktivitet til Nord-Norge. En ytterligere nedbygging av militær beredskap og nedleggelse av ledelse og kontroll fra Sør-Norge er uheldig.

Hoveddelen av landets befolkning, statsinstitusjoner og landets styrende organer befinner seg på Østlandet. Det er derfor bekymringsfullt hvis Forsvarssjefens råd vil lede til tilnærmet bortfall av luftmilitær beredskap og nedleggelse av all luftkontroll fra Sør Norge. Sjøforsvaret har allerede flyttet all operativ kapasitet ut av landsdelen.

11. september 2001 ble Luftforsvaret satt i beredskap og i løpet av få dager var jagerfly operative på Rygge i Østfold. Følger Regjeringen de råd som Forsvarssjefen og Forsvarsdepartementet nå utarbeider er ikke dette lenger er en realistisk mulighet, uten langt lengre planleggings- og reaksjonstid.

Jeg mener det er viktig med fortsatt militær tilstedeværelse i det sentrale Østlandet og Regjeringen bør legge til grunn fagmilitære råd som vektlegger langt større krav til nærhet og utholdenhet og ikke bare distriktspolitiske hensyn.

Det er også en fare for at ytterligere reduksjon av militær aktivitet i det sentrale Østlandet på sikt vil redusere befolkningens vilje til å prioritere Forsvarets behov for store investeringer. For å opprettholde vår unike europeiske og historiske forsvarsvilje er det også viktig med nærvær av Forsvaret. Dette tema er underkommunisert i den kommende langtidsplan.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar