Nylig var jeg på møte i Europapolitisk forum hvor Utenriksdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet diskuterte Europautredningen med fylkeskommunene og kommunene. Formålet var å få innspill til norsk europapolitikk.
Europautredningen (NOU 2012:2 Utenfor og Innenfor) ble lagt fram 17. januar, og tar for seg alle avtalene Norge har med EU. Utredningen ble presentert for Europapolitisk forum 9. februar, arenaen hvor regjeringen drøfter EU- og EØS-spørsmål med Sametinget, fylkeskommuner og kommuner. Europautredningen har høringsfrist 6. mai 2012. Utenriksdepartementet forbereder samtidig en stortingsmelding om EU og EØS, som legges fram til høsten.
Gjennom EØS og avtaler med EU, har Norge overtatt om lag 3/4 av EU-retten sammenlignet med EU-statene som er med på alt. Dette virker inn på alt fra offentlige innkjøp til muligheten politikerne har til å yte tilskudd til næringsutvikling. Når EU nå diskuterer sine langtidsbudsjetter for 2014-2020, har dette også stor betydning for Norge. Siden Norge ikke er medlem, deltar ikke norske myndigheter i budsjettdebattene.
Jeg tror at det er viktig at fylker og kommuner tar en aktiv rolle og gir lokale og regionale innspill til Europautredningen og den kommende stortingsmeldingen. Europapolitikken utøves på mange flere nivåer enn i UD eller Stortinget.
Jeg mener at spesielt Fylkeskommunene kan jobbe mer for å få større påvirkningskraft. Samtidig er det stor regional påvirkningskraft. Geir Sør-Reime, representant for Rogaland fylkeskommune og Vestlandsrådet, mente at fylkeskommunene kan gjennom medlemskap i europeiske samarbeidsorganisasjoner har minst like stor innflytelse i EU som det regjeringen kan. Dette engasjementet og samarbeid bør man bli flinkere å få frem.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar