Oslo og Akershus har endelig fått statlige midler fra belønningsordningen. På tross av flere år med gode resultater innenfor kollektivtrafikken har ikke hovedstadsregionen fått penger fra regjeringen. Heldigvis er dette nå endret.
Samferdselsdepartementet ønsker nå å inngå en belønningsavtale med Oslo og Akershus fra 2013 med en samlet ramme på 1 020 millioner fordelt på fire år. I 2013 vil byområdet tildeles 180 millioner kroner og de tre siste årene i fireårsperioden 280 millioner hvert år. Det er svært fornuftig at belønningsordningen nå er endret slik at den belønner oppnådde resultater fremfor spesielle former for virkemiddelbruk. Det er også svært gledelig at Oslo og Akershus har kommet med i ordningen med en fireåring avtale.
Formålet med belønningsordningen er bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene. Ordningen skal stimulere til bedre fremkommelighet, miljø og helse i storbyområdene ved å dempe veksten i personbiltransport og øke antallet kollektivreiser på bekostning av reiser med personbil. Belønningsordningen skal bidra til å bygge opp under målsettingene i Klimaforliket fra 2012.
I Oslo og Akershus har vi de senere årene sett resultater av en langsiktig satsing på kollektivtrafikken. Biltrafikkveksten har stagnert, og kollektivtrafikken tar det vesentlige av veksten i motorisert trafikk, som er i tråd med bredt omforente og dristige mål for hovedstadsområdets transportpolitikk. Dette til tross for en kraftig befolkningsvekst har kollektivtrafikkandelen i Akershus økt i perioden 2007 til 2012 fra 14 % til 21 %. Tilsvarende har den økt fra 37 % til 45 % i Oslo. Kollektivtrafikken i Akershus og mellom Akershus og Oslo har økt med hele 38 %. Veksten har fortsatt også i 2012.
Tallene for veksten gjelder for 2012, men veksten fortsetter i 2013. Oslo og Akershus er tildelt nær 60 prosent av søknadsbeløpet. Dett er en anerkjennelse av den jobben som er gjort innen samferdsel i Oslo og Akershus de siste årene. Dette er et svar på Oslo og Akershus sin søknad på 1.8 milliarder med en rekke konkrete tiltak som gjelder dagens drift.
Det er viktig å presisere at dette ikke er midler til store investeringer. Det er derfor litt påfallende at mange ledende politikere med stor frimodighet går ut i media og sier at nå bør man støtte ”det og det prosjektet” . Det er gledelig at det generelt er stort engasjement, men dessverre virker det som også er liten innsikt i denne ordningen. Håper at man i fremtiden kan stå sammen om enda bedre kollektivtrafikk for vår region med både innsikt og engasjement.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar