torsdag 6. juni 2013

Urbane livreddere

I dag hadde gleden av å markere starten på kampanjen ”Urban Lifeguards”.  Bakgrun for denne kampanjen er at 70 % av alle ulykker med myke trafikanter skjer når de krysser veien, og i over 80 % av alle ulykkestilfeller ser ikke bilisten fotgjengeren.

Livreddere slik vi kjenner dem fra stranden, blir nå en realitet i gatebildet.  Akershus fylkeskommune sammen med Statens vegvesen tar et uvanlig grep for å forebygge ulykker der gående ikke ser seg for. De neste ukene vil de sette opp livreddertårn på sentrale steder i Akershus. Akershus blir sammen med Oslo de første stedene i verden som innfører livreddere på gaten etter modell fra stranda.
Akershus fylkeskommune vektlegger framkommelighet og trafikksikkerhet for alle trafikanter. Utbygging av gang- og sykkelveier i Akershus prioriteres. Fylkestinget har vedtatt å avsette 668 millioner kroner til utbygging av gang- og sykkelveier over en 4-årsperiode.

Tilrettelegging for mer sykling og gåing allerede fra tidlig alder bidrar både til redusert bilbruk og bedret folkehelse. Fylkeskommunen gjennomfører årlig en rekke trafikksikkerhetstiltak, det gis tilskudd til Aksjon skolevei, hvor midlene går til trafikksikkerhetstiltak på fylkes- og kommunale veier for å bedre trafikksikkerheten i lokalmiljøet og på skoleveier spesielt.
Gå til skolen, tryggere skolevei er en ordning der en voksen følger to eller flere grunnskolebarn til og fra skolen, bussen eller gjennom et trafikkert område. Fylket driver også et holdningsskapende arbeid blant ungdom, vi sikrer veier og gangfelt og vi arbeider for å få ned fartsgrensen på strekninger som er utsatt for ulykker.

Mange fotgjengere føler seg så trygge når de går i gangfeltet at de glemmer å se seg for når de krysser gaten. Dette kan føre til ulykker. Vi har derfor valgt å bruke de neste sommerukene på å plassere ut «Urban lifeguards» for å gjøre de gående mer oppmerksomme.
Vi vet at 12 % av fotgjengere i Akershus har blitt påkjørt av bil. Dette er et skremmende høyt tall som bekrefter hvor viktig det er at også fotgjengere blir flinkere til å se seg for. Jeg håper tilstedeværelsen til de urbane livredderne vil gjøre folk enda mer oppmerksomme når de krysser gaten. Det er dessuten et morsomt innslag i gatebildet som vil skape positiv oppmerksomhet rundt et alvorlig tema.

Livredderne vil være i aksjon i Oslo og Akershus blant annet Lillestrøm, Akershus og Ski fra 6.-15. juni.  Jeg ønsker å berømme Urban Lifeguards med kreative budskap om trafikksikkerhet. De har først og fremst hen rolle som opplysningsarbeidere, og at det er budskapene dere formidler som skal redde liv, ikke hvordan man håndterer faktiske nødsituasjoner.
Trafikksikkerhet til forgjengere må prioriteres og det er både viktig og morsomt at Statens vegvesen tar i bruk nye virkemidler for å få ned ulykkesstatistikken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar