fredag 14. juni 2013

Satser på kollektiv, skole og miljø

I samarbeid med de andre samarbeidspartiene KrF har fått på plass bane til Fornebu og Ahus, styrket klimatiltakene, og ikke minst en en stortstilt utbygging av gang og sykkelveier i et  felles forslag til styringssignalene for 2014 til 2017. Politikk er det muliges kunst og det er derfor gledelig at vi får på plass mange KrF-saker til beste for Akershus sine innbyggere.

For Akershus fylkeskommune er den overordnede og langsiktige rammebetingelsen at befolkningsveksten i Oslo og Akershus har vært høy i mange år. Prognosene viser at det vil være slik også i årene fremover. I denne situasjonen er det viktig for å legge opp det økonomiske opplegget langsiktig og bærekraftig. Selv om kommuneproposisjonen gir vekst i frie inntekter for 2014 er det helt nødvendig at man disponerer disse midlene med tanke på hovedutfordringer knyttet til befolkningsveksten:  

- Elevtallsvekst som blir sterkere enn tidligere antatt 
- Framtidige investeringer i eksisterende og nye videregående skoler 
- Finansiering av kollektivtrafikken i et område med sterk trafikk-og befolkningsvekst
- Fornying og opprusting av fylkesveger. 

KrF har på Storting, kommune og fylkeskommune vært pådriver for at vi skal få bygget Fornebubanen. Dette har vi jobbet med lenge så det er derfor gledelig at vi har kommet til enighet om å etablere et utbyggingsselskap bestående av Bærum kommune, Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. Målet er å raskest mulig realisere Fornebubanen med minst 50 % statlig finansiering. I tillegg vil vi ha fortgang på planleggingen av Ahus-banen. Det er god KrF-politikk å satse på miljøvennlige løsninger som kan møte både klima- og befolkningsutfordringene. Uavhengig av om KrF kommer i regjering til høsten må  vi sikre at man får bygget ut baneløsninger så raskt som mulig

Utdanning er viktig. Målet er at Akershus ikke bare skal være landets største skoleeier på videregående skole, men også landet beste skoleeierne. På samme måte som det hvert år legges frem en samferdselsplan i forbindelse med fremleggingen av økonomiplanen skal det legges frem en plan for videregående opplæring. Denne planen skal gi en grundig gjennomgang av videregående opplæring, inkludert fagopplæringen. Den skal gi et helhetlig bilde, både av skolenes resultater, hvordan videregående opplæring er organisert i fylkeskommunen og tilstanden i opplæringen, basert på resultatene fra elevundersøkelser, undervisningsevaluering og skolenes resultater. 

Det er behov for raskere utbygging av gang- og sykkelveier. For KrF er det viktig å legge til rette for at flere kan benytte sykkel. Fylkestinget ber om en sak hvor det vurderes om fylkeskommunen kan ta et større ansvar for utarbeidelse og gjennomføring av planprosesser knyttet til gang- og sykkelveier. Vi har en stor jobb å gjøre når det kommer til gang- og sykkelveiene i vårt fylke.  

Vil la Ruter drifte lokaltogene. Akershus-politikerne ønsker nå også å gi Ruter ansvaret for for lokaltogtrafikken i Oslo og Akershus. KrF har lenge vært opptatt av kollektivtilbudet. Flere reiser kollektivt enn før, men vi må alltid jobbe for at tilbudet kan bli bedre enn det er i dag. En av tiltakene vi bør se på mulighetene er for å la Ruter ta over driften av lokaltogene. Vårt mål er at reisende i Akershus skal få et langt bedre tilbud enn det som er tilfellet i dag på både tog og buss. 

Det er også mange andre viktige tiltak. Jeg vil spesielt nevene følgende: 

- Utrede mulighetene for el-ferge i Ruters båtsamband. 
- Styrke satsingen på hydrogenbusser
- Erstatte oppvarming ved hjelp av fossilt brensel med miljøvennlige alternativer på Kjelle videregående skole. 
- Utvikling av de kulturelle fyrtårnene i Akershus; Eidsvoll Verk, Oscarsborg, Fetsund lenser og Henie Onstad 
- Styrke lavterskeltilbudene for ungdom vedrørende psykisk helse og rus
- Sette inn en offensiv mot næringslivet og kommunene for å skaffe flere lærlingplasser. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar