onsdag 18. mars 2015

Biogass er bra for miljøet

Skal Norge bli et lavutslippssamfunn innen 2050, trenger vi en rekke ulike klimatiltak. Biogass er ett av dem. Biogass er et tiltak som reduserer klimagassutslippene i Norge samtidig som det bidrar til å redusere utslipp av lokal luftforurensning og som kan redusere støyplage fra tunge kjøretøy.

Akershus har betydelige klimagassutslipp og miljøbelastninger på grunn av transport, og vi ønsker derfor et tettere regionalt samarbeid om å fremme løsninger med utslippsfrie og klimagassnøytralt drivstoff. Akershus fylke har kommet langt på tilrettelegging av ladeinfrastruktur og innføring av el-biler. Vi har også vedtatt en ambisiøs strategi for tidlig innfasing av hydrogen som drivstoff. I tillegg til el og hydrogen er biogass et viktig alternativt drivstoff i overgang til lavutslippssamfunnet.

Biogass er en fornybar energikilde som kan produseres av ressurser som blir sett på som biprodukter eller avfall og det er positive miljøeffekter knyttet til både produksjon og anvendelse av biogass. Produksjon og anvendelse av biogass i Norge vil derfor redusere utslipp av klimagasser.

Som regional utviklingsaktør, infrastruktureier og kollektivoperatør er fylkeskommunen viktig for å fremme en positiv utvikling av biogassrelaterte næringer. For å få en helhetlig satsing på dette området vil det være nyttig å vurdere samarbeidsprosjekter med biogassinteressenter i regionen, både offentlige aktører, produsenter og forbrukere.

For å utvikle og styrke produksjon og bruk av biogass i regionen foreslås det å etablere et
fylkeskommunalt samarbeid på Østlandet. Arbeidet er todelt ved at det etableres en
samarbeidsplattform mellom fylkeskommunene rundt Oslofjorden (Biogass Oslofjord), og
deltakelse i Interreg ØKS-prosjektet Biogas2020, med deltakere fra Danmark, Sverige og
Norge. Dette vil utløse EU-finansiering på et viktig satsingsområde.

 Å etablere Biogass Oslofjord vil gi oss en helhetlig oversikt over flere regionale initiativ, som legger grunn også for effektiv kunnskapsoverføring og mulige synergier mellom prosjektene.  Et biogassnettverk på Østlandet vil kunne legge til rette for slikt samarbeid.  Ved å gå inn med inntil 400 000 kr årlig til drift av et regionalt biogassnettverk vil man sikre kontinuerlig fokus på produksjon og bruk av biogass og biogjødsel.
 
Flere regionale aktører har allerede uttrykt interesse for å jobbe med biogass gjennom internasjonale og/eller regionale samarbeid. Akershus fylkeskommune har en viktig rolle somstøttespiller for kommuner og næringsliv på denne typen samarbeidsarenaer. Produksjon og distribusjon av biogass vil i kommende femårsperiode øke betydelig og kunne sikre drivstoff til nyttetransport, en betydelig del av Ruters bussflåte, samt enkelte flåtebrukere som Posten/Bring.

Det er viktig med et tett regionalt samarbeid langs de viktige transportkorridorene, og mener at anledningen bør brukes til å bygge videre på et godt utgangspunkt og markere Norge som en global foregangsnasjon for fossilfri transport. Biogass Oslofjord gjør oss bedre i stand til å møte utfordringer og legge til rette for mer miljøvennlig transport i vår region.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar