fredag 20. mars 2015

Nytt fagskoletilbud: Veiledning av lærlinger

Fra høsten kommer det et nytt fagskoletilbud i Akershus. Fagskolen Oslo Akershus tilbyr i samarbeid med Bjørkelangen videregående skole studiet «Veiledning av lærlinger». Dette tilbudet er det første av sitt slag i Norge.

Fag- og yrkesopplæringen står overfor store utfordringer i årene framover. Økt rekruttering og statusheving for fagarbeidere er nødvendig for å dekke framtidens behov for faglært arbeidskraft. Samtidig er det også behov for kompetanseheving for instruktører og faglige ledere i bedrift for å sikre kvalitet på arbeidsplassbasert opplæring. Nå møtes dette behovet av fagskoleutdanning en «Veiledning av lærlinger – for instruktører og faglige ledere – med ansvar for opplæring i bedrift».
Akershus fylkeskommune har sammen med Fagskolen Oslo Akershus utviklet et fagskolestudium for instruktører som skal veilede lærlinger i bedrift. Hensikten med vårt initiativ er å styrke kvaliteten på opplæringen i bedrift gjennom å heve kompetanse på instruktører og faglige ledere. Det har vært bred representasjon fra bransjehold i arbeidsgruppen, opplæringskontor, lærebedrift og lærling, skal bidra til å sikre at veilederutdanningen for fagarbeidere utarbeides av fagarbeidere.
Finansieringen av studiet dette første året deler Akershus fylkeskommune og Utdanningsetaten Oslo, siden det ikke finnes noen offentlig finansieringsordning for studiet pr i dag. Studentene dekker kostnadene for egne læremidler.

Dette er en etterspurt kompetanse fra bedriftene. Kunnskapsdepartementet og partene i arbeidslivet har undertegnet en samfunnskontrakt for flere læreplasser. Målet er 20 prosent flere læreplasser fra 2011 til 2015. For å nå dette målet, er det også behov for kvalifiserte veiledere/instruktører i bedrift og ytterligere behov for kompetanseheving.

Utdanningen i ”Veiledning av lærlinger – for instruktører og faglige ledere – med ansvar for opplæring i bedrift” er et 38 ukers deltidsstudium som går over to semestre. Studiet er nettbasert, med fire samlinger a tre dager pr samling. Samlingene er på Bjørkelangen videregående skole. Studiet gir 30 fagskolepoeng. Søknadsfrist er 15. april

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar