mandag 23. mars 2015

Yrkesfagene vokser i Akershus

Det er gledelig at i interessen for yrkesfagene er på vei opp i Akershus. Det synes både på søkingen til yrkesfagene (Vg1) og på antall søkere til læreplass. Det er 290 flere søkere til læreplass i Akershus i år enn i fjor. Akershus er et fylke med mange talenter og høy kompetanse og vi trenger flere dyktige fagfolk både i det offentlige og det private arbeidsliv.

Akershus fylkeskommune har høye ambisjoner for våre elever og lærlinger i videregående opplæring. Elevenes læring og trivsel har førsteprioritet. En grunnleggende ide er å gi best mulig vilkår for mest mulig læring til alle elever og lærlinger. Vi er stolte over at 1581 lærlinger og praksiskandidater besto fag- eller svenneprøven i 2014. Det vil si at de har dokumentert lang og allsidig praksis i faget, avlagt teorieksamen og bestått den praktiske prøven. Fag og svennebrev er et kvalitetsstempel.

For å få til en god fag- og yrkesopplæring kreves det et godt samarbeid mellom partene i arbeidslivet, opplæringskontorene og yrkesopplæringsnemnda. Vi trenger mange dyktige fagarbeidere og i et moderne arbeidsliv er vi helt avhengig av hverandre. Vi lever av hverandres arbeid og vi lever i et samfunn med enorme teknologiske endringer. Over halvparten av NHO bedrifter sier at de har behov for arbeidskraft med yrkes- og fagskoleutdanning. Samfunnet har stor bruk for den kompetansen.

Akershus har en lang tradisjon for fagopplæring og har til enhver tid ca. 2500 lærlinger under opplæring i bedrift. Vi har mange gode lærebedrifter i Akershus og godt motiverte lærlinger. Noen fag er store og kjente og har mange lærlinger. Vi kan nevne elektriker- og tømrerfaget. Mens andre er små, kanskje bare med en eller to lærlinger, slik som smed- og hovslagerfaget. Totalt har vi over 117 lærefag representert i Akershus.

Hvert år er det mange ildsjeler som legger ned en stor innsats for å skaffe bransjene dyktige og yrkesstolte kandidater. Det er blant annet lærere på skolene, veiledere og instruktørene i lærebedriftene, opplæringskontorene og ansatte i fylkeskommunen. I 2014 ble det avlagt hele 1673 fag- og svenneprøver i Akershus og hele 95 % av kandidatene bestod. Dette er svært gode resultater. Stadig flere tar fag- eller svenneprøven som praksiskandidat til samen 629.

Det er en krevende prosess som ligger bak. Det er hardt arbeid, og slik bør det også være. Likevel; gleden og stoltheten når man omsider lykkes viser at det var verdt innsatsen.

 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar