mandag 9. mars 2015

Økt politisamarbeid på videregående

Akershus Fylkeskommune inngår nå en felles avtale med fylkets politiregioner ved forebyggende enhet. Det er økt bruk av narkotika blant ungdom og et samarbeid mellom skole og lokalt politi vil virke forebyggende.

Ungdomsundersøkelsen viser at det er økt narkotikabruk blant ungdom i Akershus. Tall fra undersøkelsen viser at på selvrapportert bruk av cannabis liggersærlig Asker og Bærum høyt sammenlignet med landsgjennomsnittet.
Av elever i videregående skole så melder 26 % i Asker og 23 % i Bærum at de har brukt cannabis i løpet av det siste året, tilsvarende gjennomsnittstall for landet er 9 %. 32 % av elevene i 3. klasse på videregående skole i Bærum rapporterer at de har brukt cannabis i løpet av det siste året. Tallene for Romerike og Follo viser den samme tendensen selv om problemet ikke er like høyt der, og Akershus ligger gjennomgående over landsgjennomsnittet når det gjelder rusrelaterte forhold. Når det gjelder rapportering av kriminelle forhold er det nedgang i kategoriene vinning og vold, men øking i narkotikarelaterte forhold.

Dette er en utvikling som fortjener et større fokus enn det har i dag. Akershus fylkeskommune har et ansvar for å sikre at de videregående skolene i fylket er rusfrie arenaer. Det er skoleeiers oppgave å tilrettelegge for at opplæringslovens intensjon oppfylles, herunder § 9a-1 om elevenes skolemiljø hvor det blant annet fremkommer at: «Alle elevar i grunnskolar og vidaregåande skolar har rett til eit godt fysisk og psykososialt miljø som fremjar helse, trivsel og læring».
Vi ønsker derfor å inngå et forpliktende samarbeid med politidistriktene i Akershus med mål om å tydeliggjøre skolens og politiets holdninger til narkotika og annen kriminalitet. Vi vil øke bevisstheten rundt konsekvensene ved bruk av narkotika og ikke minst sikre et likeverdig forebyggende arbeid, og likebehandling ved de videregående skolene i fylket.

Narkotikabruken har økt blant ungdom og noe av denne skyldes økt tilgang og manglende kunnskap om farene ved misbruk. Dette gjør vi noe med ved å styrke informasjons- og holdningsskapende arbeid i skolen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar