fredag 27. mars 2015

Fremtidens miljøvennlige transportløsning?

I dag hadde jeg gleden av å åpne finaledagen på «Miljøuka 2015». I regi av Ungt entreprenørskap i Akershus. Ungdomsskoleelever fra Akershus  hadde fått en veldig viktig oppgave: «Å få til gode og miljøvennlige transportløsninger».

Veitrafikk står for ca. 60 prosent av klimagassutslippene i Akershus, og er den største kilden til luftforurensing. Det må vi alle gjøre noe med. Vi har hatt og vil fortsatt ha en stor befolkningsvekst i Akershus. Nå er det 575 000 innbyggere i Akershus. I 2030 er det forventet at det blir 761 000 innbyggere. Det er omtrent 185 000 flere, det vil si like mye som hele befolkningen i Trondheim.

Flere innbyggere og flere arbeidsplasser betyr mer trafikk. Målet er at veksten i trafikken skal løses med mer kollektivtrafikk, og at flere går og sykler. Vi har fått til mye. Vi har hatt en formidabel vekst i kollektivtrafikken siste årene. Antall passasjerer i kollektivtransporten i Akershus og mellom Oslo og Akershus har økt totalt med 53 prosent siden 2007. Befolkning i Akershus har i samme periode økt med 13 prosent, og biltrafikken med 7 prosent. Det betyr at kollektivtrafikken har klart å stagge veksten i biltrafikken. Det må vi fortsatt få til, og veksten i kollektivtrafikken må bli enda større.

I fjor var det 319 millioner enkeltreiser i kollektivtrafikken i Oslo og Akershus. Mot 2060 kan det bli nesten700 millioner reiser, det er nesten en fordobling av antall reiser. Det betyr at vi må ha enda flere tog: T-baner, busser og båter. 25-30 nye busser, 1 seksvogns metro-tog, 2 trikker og 2 doble lokaltogsett hvert år.

Vi må også sørge for at bilene og bussene blir utslippsfrie. Akershus fylkeskommune har som mål å være et foregangsfylke når det gjelder å innføre utslippsfrie kjøretøyer. Ruter har i dag 5 hydrogenbusser som går i rute mellom Oppegård og Oslo. Ruters ambisjon er og kun å kjøre på fornybar energi i 2020.

Andelen av elbiler i Akershus er i verdenstoppen og vi jobber for at hydrogenbiler skal oppnå en tilsvarende suksess som elbilen har. Målet er å ha 10 000 hydrogenbiler og 100 busser på veien i 2025. Da er det viktig at det bygges flere fyllestasjoner for hydrogen rundt om i landet.

Akershus er et fylke i vekst. Byer og tettsteder er i utvikling, det gir spennende muligheter både for jobb og gode steder å bo og leve. Men det gir også noen utfordringer. De må vi løse i felleskap. Derfor er det viktig at ungdommer jobber med med å diksutere fremtidens miljøvennlig transportteknologi og jeg gleder meg til å følge opp dette arbeidet.

For mer info les her: http://www.ue.no/Akershus
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar