onsdag 10. juni 2015

Samarbeid om folkehelse

I dag hadde jeg gleden av å ønske velkommen  velkommen til HPH-konferansen om tema psykisk helse og folkehelse. Det er viktig tema. Akershus fylkeskommune skal gjennom fokus på helse i alt vi gjør, bidra til å fremme god helse i hele Akershus.  Fylkeskommunen skal arbeide for et helsevennlig lokalsamfunn, forebygge sykdom og bidra til å utjevne sosiale helseforskjeller.

Som regional aktør innenfor folkehelseområdet har fylkeskommunen flere viktige roller:
  • Vi skal være pådriver for, og samordne folkehelsearbeidet i fylket. Dette gjør vi gjennom alliansebygging og partnerskap og ved å understøtte kommunenes folkehelsearbeid.
  • Vi skal være en «regional kunnskapsbank» på feltet, og understøtte kommunenes arbeid også på denne måten.
  • Samtidig skal vi, både gjennom våre virksomheter innen videregående opplæring og tannhelse, og vår rolle som regional utviklingsaktør, arbeide konkret med å bedre folkehelsa i Akershus.
Tematikken «Psykisk helse» deles også av oss – ikke minst i forhold til barn og unge. I flere år har fylkeskommunen bevilget betydelige midler til styrking av helsesøsterordningen på de videregående skolene i samarbeid med kommunene i Akershus. Fylkeskommunen har også et pågående forskningssamarbeid med Høyskolen i Vestfold og Buskerud rettet mot lærernes relasjonskompetanse og hvilke forhold som styrker denne.Når det gjelder samhandling med Ahus er fylkeskommunens tannhelsetjeneste et viktig kontaktpunkt. Tannhelsetjenesten har siden 2011 vært medlem av det norske nettverket for helsefremmende sykehus og helsetjenester. Det vet jeg de setter stor pris på. Tannhelsetjenesten er jo - i likhet med sykehusene - i nær kontakt med sine brukere og har gjennom denne en-til-en kontakten god mulighet for å jobbe helsefremmende og tenke forebyggende i hvert enkelt møte. I tillegg til å være med på markeringen av verdens vanndag bl.a. på Ahus samt verdens tobakksfrie dag på tannklinikkene, representerer de også en viktig ressurs for oss i forhold til helsedatainnsamling og kompetanse. Det siste er viktig i forhold til det ansvaret vi nå har fått gjennom Folkehelseloven.

Vårt fylkeskommunale folkehelseengasjement og gode samarbeid med Ahus, strekker seg flere tiår tilbake. Et konkret eksempel er vår deltakelse i etableringen av «Senter for helsefremmende arbeid» på 1980-tallet. Det har gjennom årene resultert i omlag 30 prosjekter i regi av senteret - enten i samarbeid med oss eller andre kommuner, organisasjoner, og frivilligheten. Folkehelsearbeid handler i stor grad om samfunnsutvikling. Det fordrer tverrsektorielt samarbeid både på tvers av forvaltningsnivåer og i forhold til frivillig, privat og offentlig sektor.
Alene oppnår man svært lite - samarbeid og samhandling er viktig hvis vi skal lykkes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar