fredag 26. juni 2015

Vandring med historisk sus

RBs leder 25. januar er opptatt av «den ekte pilegrimsleden». Det er nok sannsynlig at folk gikk den letteste veien til Nidaros. Like viktig som hva man gjorde før er det man gjør nå.  Pilegrimsleden på Romerike fortjener større oppmerksomhet. Jeg har derfor hatt stor glede av å lese reportasjene som har vært i Romerikes Blad om pilegrimsleden på Romerike. Det har absolutt vært en «vandring med historisk sus».

Regionen har stor vekst og vår felles kulturarv bidrar til å styrke særpreg og kvaliteter i lokalsamfunnet. De bygger opp følelsen av tilhørighet for både gamle og nye innbyggere. Slik bidrar den rike kulturarven vi har til at lokalsamfunnene våre er gode steder å bo, arbeide og besøke.
Pilegrimsledene i Norge er viktige historiske kulturminner. Disse bevares best ved at det brukes. Ved å styrke kulturopplevelsen, vil vi gjøre dem interessante for flere grupper, og sikre at ledene blir tatt vare på.

KrF har styrket dette arbeidet i Akershus og det har vært arbeidet godt med Pilegrimsleden.. Det er sikret kvalitet på infrastrukturen ved merking og rydding. Et økende antall lokale ildsjeler har gitt et uvurderlig bidrag. Dette arbeidet bør også få større betydning lokalt og regionalt i Akershus. Vi vil ha flere turgåere langs ledenene gjennom Romerike, Follo og Asker og Bærum. På veien skal de få med seg mer enn mosjon og frisk luft. De får innblikk i vår egen kulturarv. Mange av våre kirker i Akershus har en levende tradisjon og kunnskap tilbake til middelalderen.

Det må være et mål at de som vandrer på en enkel måte kan få den samme informasjonen. Turene må kunne tilpasses den enkelte sine ønskede dagsmarsjer, og derfor må merkingen er så tydelig at en kan vandre uten detaljert beskrivelse av hvor leden går. Når bedre merking er på plass må vi forsterke det kulturelle tilbudet langs leden. Et naturlig utgangspunkt er kulturminnene langs leden. De er oftest markert med en navnestolpe, men uten videre informasjon. Ved å gi dem utfyllende presentasjon på informasjonstavler, vil de løftes fram i bevisstheten til mange flere enn pilegrimene.
Pilgrimsvandring er en interessant renessanse for en gammel ordning og tradisjon, med tilførsel av moderne interesser. Pilegrimsvandring appellerer til en enklere livsstil og til sterkere fokus på andre verdier enn de rent materielle. Dette blir stadig viktigere i vår tid, med økende kjøpepress. Pilegrimsleden kan kanskje være en god vaksine mot dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar