onsdag 7. april 2010

Løsninger for bedre samferdselspolitkk?

Det har som mange vet vært et stort kaos om jernbanen i vinter. Det vedlikeholdsetterslepet som har vært der må løses. Jeg tror også vi må tenke på løsninger i et lengre perspektiv for å å til en bedre samferdselspolitkk.

I Norge er det store etterslep på både jernbane og veier. De største pressområdene - Oslo og Akershus - ligger flere tiår tilbake, hva gjelder vedlikehold og utbedring av både veinett og jernbanenett. For å rette opp i dette bør man vurdere å gjøre Statens Vegvesen og Jernbaneverket om til statlige foretak. Dette for å kunne legge til rette for at selskapene blir mer selvstendige, og på eget initiativ ha mulighet til å ta opp lån.

Dette gjør at de på egenhånd kan finansiere større prosjekter, som utbedring av planlagte høyt prioriterte vei- og togstrekninger, uten å måtte vente på de årlige statsbudsjettene. Derfor vil utbyggingen bli mer helhetlig enn den er nå. Noe som igjen vil føre til at det vil bli mer effektiv og billigere utbedring av veiene og jernbanenettet i Norge.

Bør Statens Vegvesen og Jernbaneverket gjøres om til statlige foretak, for at de skal få muligheten til å på egenhånd finansiere viktige utbygginger ved hjelp av låneopptak?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar