onsdag 13. april 2011

Nei til diskriminering av yrkesfagselever

I dag er det slik at gjeldende regelverket ikke gjør mulig for yrkesfagelever å ta et utvekslingsår i utlandet slik elever på studieforberedende utvekslingsprogram har. Dette regelverket må endres, da dette er en diskriminerende praksis.

Internasjonalisering av utdanning er satsingsområde for Akershus fylkeskommune og i fylkets internasjonale strategi er et av målene at flere elever tar deler av utdanningen i et annet land. Akershus Fylkeskkommune har siden Kunnskapsløftet ble innført ventet på at den nye godkjenningsordningen skulle komme på plass.

Vi har tatt dette opp med Utdanningsdirektoratet for å få en rask avklaring på de nye bestemmelsene. Vi har ennå ikke mottatt svar på denne forespørselen. I fjor søkte vi også Kunnskapsdepartementet om godkjenning av utenlandsopphold knyttet til vg2 naturbruk ved Stabekk videregående skole. Vi fikk avslag på bakgrunn av at vi må vente på de nye forskriftene. Senest for noen uker siden sendte fylkeskommunen en ny forespørsel til departementet, og fikk som svar at saken skal ut på høring i løpet av våren. Vi håper derfor at de nye bestemmelsene snart kommer ut på høring, og at de vil legge til rette for at elever i yrkesfag skal kunne ta et utvekslingsår i utlandet.

Riktig nok har yrkesfagelever anledning til å reise på utenlandsopphold gjennom Leonardo da Vinci-programmet dersom skolen deltar i et slikt prosjekt. Varigheten på slike opphold kan være fra 2-39 uker. Reiser man gjennom skolen er oppholdene vanligvis rundt 3 uker, mens hvis man reiser ut som lærling kan oppholdet vare i flere måneder. Kan være en løsning for noen, men dette blir for kortere opphold.

2 kommentarer: