Nå i helgen hadde jeg gleden av å åpne utstillingen ”Kunst på vandring 2012” hos Ullensaker kunstforening.
Akershus fylkeskommune er opptatt av å bringe kunst og kultur ut til befolkningen.
I den anledning har vi blant annet laget en kunstpolitisk plan, hvor det gis føringer for utvikling av arenaer og visningssteder for kunst og kultur, og pilotprosjekter innen de forskjellige kunstområdene. Innen dette området ble det i 2010 satt i gang et treårig pilotprosjekt med «Kunst på vandring». Intensjonen med dette pilotprosjektet er å vise profesjonell kunst ute i Akershusregionene med en vandreutstilling.
Utstillingen som vises nå i Ullensaker Kunstforening er den 3.vandrutstillingen som er produsert for å vises i kulturhus og andre visningssteder i fylket. Samarbeidspartner er Akershus Kunstsenter på Lillestrøm har fått i oppdrag å produsere og formidle utstillingene i Kunst på vandring.
Når vi hører ordet grenser har vi alle ha en subjektiv oppfatning av begrepet, og som bygger på kultur, erfaringer og kunnskap hver enkelt av oss innehar. Til daglig blir ordet grenser nevnt i media og det kan være både positivt og negativt ladet. Ofte dreier det seg om geografiske grenser, men også personlige grenser eller grensen mellom fantasi og virkelighet.
I denne utstillingen presenterer de tre internasjonale kunstnerne ulike innfallsvinkler til begrepet GRENSER – sett med bakgrunn i en annen kultur, kunnskap og erfaring enn kanskje vi har fra vårt ståsted. De 3 kunstnere som er invitert til å produsere kunstverk til denne utstillingen er:
Khaled Jarrar, fra Palestina – tar opp tema landegrenser i sterke kunstuttrykk gjennom teknikken foto og videoverk. Jarrar er bosatt i Palestina og har sterke erfaringer fra hverdagen i sitt hjemland.
Ulla Schildt, fra Finland – er opptatt av de usynlige grensene mellom «oss» og «dem» - i sine verk viser hun steder fra Finland som fungerer som møtested mellom flere kulturer – hvor det kan lett kan oppstå ingenmannsland. Schildt viser dette i sine betraktninger gjennom sine foto hvor vi ser fraværet av mennesker eller ensomme mennesker.
Cecilia Jiménez Ojeda fra Chile/Bolivia viser grensene mellom fiksjon og virkelighet gjennom sine tegninger. Ved første øyekast ser vi kanskje et paradis, men ved nærmere betraktning kan vi se en urolig undertone i tegningene. Uttrykkene i tegningene har dels utgangspunkt i personlige historier og dels Latin-Amerikas politiske historie.
Med denne utstillingen håper vi at alle tar seg tid til å reflektere over tema og kunstutrykkene, som kunstnerne her har tatt opp og tolket på sin måte ut i fra sitt ståsted. Vi håper dere alle gjennom de kunstneriske uttrykkene som vises her i dag vil få et utvidet syn på begrepet grenser.
Gratulerer kunstnere og kuratorer for stort engasjement og et flott resultat. Samtidig takker vi Ullensaker Kunstforening for at vi får vise årets Kunst på vandring i Ullensaker!