lørdag 14. april 2012

Akershus er landets beste fylke

Av alle våre fylker, er Akershus det vi nordmenn liker aller best. Dette viste nylig Nationens «Distriktsbarometer». Det er bra at Akershus er det fylket med best omdømme. Fylkeskommune har et viktig målsetning om å gjøre Akershus til et godt fylke å bo i, jobbe og drive næringsvirksomhet i. Selv om denne undersøkelsen er god må vi fortsatt stå på for å videreutvikle og styrke vår attraktivitet.


«Uavhengig av hvor du selv bor, hvilket fylke framstår som bedre enn de andre?», var spørsmålet i en spørreundersøkelse Sentio har gjort for Nationen. 10 prosent mener Akershus er det beste fylket i landet. På andreplass følger Rogaland. På tredjeplass, og hakk i hæl, følger hovedstaden. I den andre enden av skalaen ligger Finnmark helt nederst.

Det er flere forklaringer på dette. Det er befolkningsvekst som gir vind i seilene. Akershus nyter selvsagt godt av å ligge rundt Oslo og være en del av hovedstadsområdet. Men det er ikke det eneste vi har å by på. I Akershus kan man bo både landlig og i by. Dessuten er vi en del av et stort arbeidsmarked, og etter norske forhold har vi et veldig godt klima.

Knut Vareide ved Telemarksforskning mener det at Akershus blir kåret som landets beste fylke, er rett og slett fordi det har alt. Det går bra på alle måter: Det er et godt fylke å bo i, det er nært til hovedstaden, det har et voksende næringsliv, jobber, godt klima, og det ligger nær Sverige. Dermed skårer Akershus høyt både hos menn og kvinner. Nylig gjorde også han en undersøkelse der han så på hvilke fylker som er mest attraktive for folk, målt ut ifra næringsutvikling, bosetting og beste fylke å besøke som turist. Han finner flere punkter som stemmer overens i de to undersøkelsene. Akershus havner alltid på topp i slike undersøkelser.

Målet er likevel ikke å få flest mulig innbyggere, men at de som bor her skal trives best mulig og at vi som region skal være konkurransedyktig. Det gjøres en god og viktig jobb både i fylket og kommuner for å være attraktive. Stor vekst og attraktivitet byr også på store utfordringer. Vi satser mye på kollektivtransport, og da må vi ha en arealpolitikk som bygger opp om dette arbeidet. Kommunene er arealmyndighet, mens fylkeskommunen er transportmyndighet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar