mandag 23. juli 2012

Folketallet i Akershus øker


I 2040 forventes det at Akershus har 763 892 innbyggere, noe som kan bety en befolkningsvekst på 37,3 prosent. Det viser nye beregninger fra Statistisk sentralbyrå.

Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjorde nylig nye framskrivninger for befolkningstallet. Frem til året 2040 forventes veksten å være sterkest i Oslo, Akershus og Rogaland.

Med sine 4916 kvadratkilometer er Akershus et av landets minste fylker. Men med 556 254 innbyggere pr 1.1.2012 er fylket et av landets tettest befolkete og er i stadig vekst: åtte av ti innbyggere bor i tettbebygde områder, og tettsteder og byer vokser.

Dette fører til at trafikkveksten er stor i fylket. Mange bor i Akershus og arbeider i Oslo, og det gir særlig stor rushtrafikk. Å få flere til å reise kollektivt og dempe bruken av bil, er en utfordring i årene framover. Bruken av arealene i fylket er en annen utfordring, som til dels henger sammen med trafikkveksten. 

Den sterke veksten i både befolkning og antall arbeidsplasser betyr et stort behov for å bygge nye boliger, nye skoler, næringsbygg mm.  Det er både en utfordring å sørge for at nye boliger og arbeidsplasser blir lagt rundt knutepunkter for kollektivtrafikken. Samtidig er det viktig å sikre gode bomiljøer der det blir bygget tettere enn i dag.

Det er forventet en klar vekst i folketallet i alle kommunene i Akershus. Asker og Bærum er til sammen den største delregionen i Akershus i dag, men hvis prognosene fra SSB slår til vil Nedre Romerike passere Asker og Bærum i folketall i løpet i løpet av 7 – 8 år. SSB forventer størst relativ befolkningsvekst i Ullensaker (85,0 prosent), Ås (81,5 prosent),  Sørum (73,9 prosent), Gjerdrum (52,3 prosent), Skedsmo (50,4 prosent) og Eidsvoll (50,1 prosent). Størst absolutt befolkningsvekst i antallet nye innbyggere forventes i Ullensaker (18 593), Skedsmo (25 054), Bærum (22 942) og Ås (14 088). Det forventes at Hurdal kommune kommer til å ha 300 flere innbyggere i 2040 enn i 2012.

Ulike forutsetninger om fruktbarhet, levealder, innenlands flytting og flytting til/fra utlandet påvirker resultater i framskrivninger. I to alternative framskrivninger forutsettes ingen flytting eller nettoinnvandring, og likevel vil befolkningstallet i Akershus øke ca. 13 prosent.

Målet er at Akershus også i fremtiden skal være et godt sted å jobbe, leve og lære.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar