onsdag 25. juli 2012

Inngripen i religionsfriheten

Overraskende mange i Norge ville forby omskjæring av gutter. Jeg synes at samfunnsdebatten har vist en overraskende arrogant holdning til en 4000 år gammel tradisjon som i dag praktiseres i store deler av verden, også i kristne samfunn i Europa og USA. Det skyldes kanskje manglende toleranse for folk som har religiøs tro?


Helse- og omsorgsdepartementet sendte i fjor vår ut på høring et forslag til lovregulering av rituell omskjæring av guttebarn. Senterpartiet i Norge ønsket et forbud, og flere Ap-representanter har støttet et slikt. Men regjeringen har valgt ikke å lytte til slike råd, og vil fortsatt tillate omskjæring. Det synes jeg er riktig. Omskjæring kan ikke sammenlignes med grov legemsbeskadigelse.

Et slikt krav om et slikt forbud har naturligvis opprørt både jøder og muslimer i Norge, men det er verdt å tenke på at over halvparten av menn i USA også er omskjært. Et forbud vil uansett være en alvorlig inngripen i religionsfriheten. Når det for et stort antall mennesker er en plikt i religionen å gjøre det, vil det være uforsvarlig å innføre et slikt forbud.

La det være klart. Dette handler ikke om omskjæring av jenter som fører til akutt helsefare. Det kan oppstå blødninger, infeksjoner, sjokk, ekstrem smerter og død. Mange får store psykiske plager i tillegg til fysiske problemer. Ved om­skjæring mister jentene ikke bare evnen til å ha et godt seksualliv og normale fødsler, men selv normal vannlating kan hindres.

Motstanderne synes ikke å forstå hvor dypt dette ritualet stikker, hos muslimer, men spesielt jøder, hvor det er en del av Guds pakt med sitt folk. Jeg synes også at det er uheldig at Human-Etisk Forbund har gått inn for forbud. Det vitner om en mangel på forståelse som er overraskende da man generelt ønsker toleranse.

Konsekvensen av å innføre forslaget vil være at omskjæringen likevel vil bli gjennomført, men i enda mer usikre og utrygge omgivelser. Da er farene for komplikasjoner større. Det er heller ikke godt hold i argumentene om at det er helsefaglige grunner til å forby omskjæringen. 
Jeg mener derfor det er viktig at man fjerner all tvil om at omskjæring er ulovlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar