søndag 15. juli 2012

Vil ha bedre rutiner for innsending av vitnemål

Romerikes Blad har tidligere i sommer skrevet om en 18 åring som opplevde å bli kontaktet av Samordna opptak med beskjed om at vitnemålet hennes ikke var registrert, bare få dager før frist for innsending. Årsaken var at datasystemet ved Samordna opptak avviste sendingen av vitnemålet fra en av de videregående skolene i Akershus.

Denne datafeilen oppstår ved cirka ti prosent av alle vitnemål som sendes elektronisk fra de videregående skolene til Samordna opptak, men ansvaret for at dokumentasjonen kommer fram er samtidig lagt til elevene.

Slik systemet fungerer i dag får elevene bare få dager på seg til å sende inn vitnemål manuelt hvis databasen hos Samordna opptak har avvist sendingen fra skolen. Dette gjelder elever som ønsker en høyere utdanning, og som har jobbet mot en studieplass i lang tid. At de kan risikere å miste studieplassen fordi det offentlige ikke har gode nok datasystemer faller på sin egen urimelighet. Man kan ikke forvente at alle elevene sitter hjemme og venter på en eventuell beskjed om at vitnemålet ikke har gått gjennom systemet.

Ekspedisjonssjef i kunnskapsdepartementet Rolf Larsen mener det er de videregående skolene som sitter med ansvaret for at vitnemålene sendes riktig inn, og dermed blir registrert hos Samordna opptak.  Han mener også de videregående skolene må bli flinkere til å føre vitnemålene riktig og kjøre kontrollprogrammene slik de blir bedt om.

Jeg mener derfor det er nødvendig med en gjennomgang av rutinene for innsending av vitnemål til Samordna opptak, da det er elevene selv får ansvar for at vitnemål som sendes elektronisk fra skolene kommer fram til Samordna opptak er rett. Elektronisk feil skal ikke gå ut over elevene.

Jeg ønsker derfor å ta saken opp i fylkestinget slik at vi kan få en gjennomgang av saken til høsten. På den måten kan få kartlagt hva som ikke fungerer og om det eventuelt må vurderes en annen type programdata.  Vi kan også se på muligheten for å forlenge denne fristen når slikt skjer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar