torsdag 14. februar 2013

24 millioner til trygge skoleveger

I dag har jeg hatt gleden av å bevilge 24 millioner til 21 kommuner til viktige tiltak på skoleveien for 2013. I tillegg legger kommunene inn en vesentlig egenandel slik at det blir utløst enda mer midler. Aksjon skoleveg er en ordning der fylkeskommunen gir tilskudd til trafikksikkerhetstiltak på fylkes- og kommunale veger for å bedre trafikksikkerheten i lokalmiljøet.

Midlene skal i hovedsak benyttes til fysiske tiltak på fylkesveger, kommunale- og i noen enkelttilfeller private veger der tiltaket bedrer trafikksikkerheten på barns skoleveg og i deres nærmiljø. Det er også åpnet for at midler kan gå til diverse ikke-fysiske tiltak.

Akershus har i år mottatt i alt 111 søknader fra 21 av de 22 Akershus kommunene. Hurdal kommune har ikke søkt om midler. En endring fra tidligere år er at det er gitt anledning til å søke tilskudd for to år, der det også gis tilsagn for 2014. Det totale søknadsbeløpet fra kommunene er på 38,251 mill. kr for 2013 og på 9,823 mill. kr for 2014. Interessen fra kommunene viser at det er et stort behov for tiltak.

Ved årets innstilling til fordeling av midler har vi tatt utgangspunkt i forbruket i 2012, som hadde et underforbruk på 4,181 mill. kr.  Dette underforbruket er knyttet til prosjekter som har fått tilsagn om midler, men som av ulike grunner ikke ble gjennomført i 2012. De fleste av disse prosjektene er det søkt om og foreslått tilskudd til på nytt i 2013.

I brevet til kommunene er det en forutsetning at tiltakene skal kunne gjennomføres i det året det søkes tilskudd til. Dette betyr at byggeplaner må være klare og grunnerverv gjennomført når søknad sendes. Dette for at vi skal unngår uheldige forsinkelser i framdriften på grunn av dette.

Takket være økt bevilgning fra fylkeskommunen kan det totalt fordeles 24,2 millioner kroner kr til kommunene i Akershus i 2013. I forbindelse med fylkestingets behandling av årsbudsjettet for 2013 og ØP 2013-16, vedtok fylkestinget å øke bevilgningen til Aksjon skoleveg ordningen med 8 millioner mer kr pr år i hele perioden 2013-2016, det vil si totalt 20 millioner hvert år.

I tillegg til det fylkeskommunale tilskuddet legger kommunene ned en betydelig egeninnsats både i form av planlegging og investeringer. Dette er i tråd med hovedintensjonen med ordningen, nemlig at det skal være et ”spleiselag”. Tiltak i forbindelse med fylkesveg kan fullfinansieres gjennom ordningen. Den kommunale egenandelen ligger ellers på minst 20 %, unntatt for veglysprosjekter og for revisjon av kommunale trafikksikkerhetsplaner, der det gis et tilskudd på 50 % av totalkostnaden.

Målet er å gjøre hverdagen tryggere for skolebarna våre.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar