fredag 15. februar 2013

Verdifull kystkultur

I dag hadde jeg gleden av være med å markere overtakelse av det nye Oslofjordmuseet som ligger i Vollen ved Asker.

Det har for Akershus fylkeskommunen vært både et langvarig engasjement og en omfattende satsing som nå materialiserer seg her ved Maudbukta i Vollen, på stedet der båtbyggeren Christian jensen bygget polarskipet Maud for snart 100 år siden. Bak den bygningen som har reist seg og som om få måneder skal huse det nye Oslofjordmuseet og Sjøskolen i Asker, ligger mer en 20 års satsing på kystkultur fra Akershus fylkeskommunes side.

Det var først for noen tiår siden at vår felles kystkultur for alvor begynte å få oppmerksomhet blant våre historikere og museumsfolk. For Akershus sin del kom satsingen for alvor i gang på slutten av 1980-tallet, og fra den gang har det vært en prioritert oppgave for fylkeskommunen å løfte fram dette temaet. Tidlig på 90-tallet fikk Follo Museum rollen som ansvarsmuseum for kystkultur i fylket, og snart ble det museets oppgave å samle en representativ samling av trebåter fra vår del av landet. Begge deler med vesentlig økonomisk tilskudd fra Akershus fylkeskommune.

Det var en viktig oppgave. For i tillegg til at kystkulturen i seg selv lenge hadde fått lite oppmerksomhet, var det lite bevissthet om at nettopp kystkulturen er en svært vesentlig del av historien også i våre områder. En viktig del av vår kulturarv og nyere historie var i ferd med å forsvinne med den rike floraen av trebåter – ikke minst lystbåtene. Det at båtsamlingen økte til både to og fire ganger det antallet som først var tenkt, viser at denne kulturarven virkelig var rikholdig. Det gjorde det også veldig aktuelt å få til en arena der denne innsatsen kunne brukes. Og det er det vi nærmer oss for alvor nå i dag.

Selv om det har gått lang tid fra dette ble dratt i gang, har tiden også bidratt til å foredle prosjektet. Det bygget som nå kan overtas skal nemlig romme noe langt mer enn et trebåtmuseum. Det skal huse nye tilnærminger til så vel kystkulturtemaet som det å drive museum, der det er fjorden selv og bruken av den som står i sentrum. Både i Akershus-sammenheng og i nasjonal sammenheng vil det museet som om noen måneder skal åpnes her derfor representere et betydelig løft.

Ikke minst er dette en spennende bygning fordi den skal romme både en skole og et museum, og at de skal være mer enn bare gode naboer. Her skal det være samarbeid og felles mål. Og da er det på sin plass å bringe våre gratulasjoner også til Sjøskolen i Asker, ved dens elever og lærere, som får et praktfullt bygg å drive sin skole fra – selv om fjorden selv sikkert kommer til å være den viktigste arenaen også i fortsettelsen.

Fylkeskommunen er takknemlig for at Asker kommune har tatt på seg både byggherrerollen og det å eie museumsbygningen. Den som har fulgt slike byggeprosesser, vet at det ikke er lite arbeid som legges ned underveis for å skape den gode arenaen.

Til tross for at fylkeskommunen sammen med Stiftelsen Follo Museum og Asker kommune har investert betydelige midler i bygget som overtas i dag, har ikke alle ønsker og planer vært innenfor de økonomiske mulighetene. Men det har til gjengjeld utløst et betydelig frivillig engasjement, ikke minst for å realisere museumshavnen her ute. Derfor stor takk til dere. Og det er neppe feil å si at uten de frivilliges entusiasme og pådriveri hadde heller ikke museumsbygningen stått her nå.

Jeg ser fram mot åpningen i juni, og takker både utbygger og entreprenør og alle våre gode samarbeidspartnere i både Akershusmuseet, Stiftelsen Follo Museum, Asker kommune og alle dem som har bidratt på mange slags vis. Så ønsker jeg Asker kommune lykke til som eier av dette flotte bygget!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar