mandag 4. februar 2013

Tydelig og helhetlig boligpolitikk

I dag hadde jeg gleden av å delta på Akershusting sammen med Stortingspolitikerne fra Akershus, ordførerne og fylkesutvalget. Tema for diskusjonen var boligpolitikk. Behovet for tydelig og helhetlig boligpolitikk for Akershus er et av de viktige temaene framover. Flere mennesker i vår region krever at vi i fremtiden må bo tettere, høyere og nærmere knutepunktene for trafikk.

I 2040 forventes det at Akershus har 760.000 innbyggere. Det er en befolkningsvekst på 37 prosent. Boligbyggingen har holdt tritt med befolkningsveksten, men det er ikke nødvendigvis slik at det vil fortsette med forventet vekst.

Planlegging og bygging tar for lang tid. Myndighetene må legge til rette for at planprosessene går raskere. Staten må sørge for bedre samordning av lover, krav og regler staten har laget, og kommunene må planlegge og avgi arealer. Det er viktig at kommunene og fylkeskommunen har en god dialog og medvirkning for å skape gode og helhetlige utbyggingsmønstre, blant annet for at planlegging av boligbygging og transporttilbudet er samkjørt. Målet må være et høyere tempo i boligbyggingen.

Det må legges til rette for attraktive byer og tettsteder, med boliger nær til skole og barnehage og godt tilbud innen fritidsaktiviteter, service og kultur. Fortetting av villastrøk langt fra kollektivknutepunktene er derfor ikke alltid en god løsning. Bolig og arbeidsplasser bør integreres tettere for å få ned reiseavstand, og boligene må tilpasses befolkningens behov og sammensetning. Akershus og Oslo samarbeider derfor om en felles plan for areal og transport i hovedstadsområdet, som skal bidra til forutsigbarhet og langsiktighet i arealpolitikken og utvikling av gode byer og tettsteder.  En felles areal- og transportplan vil i fremtiden bli et sterkt styringsinstrument for kommunene.


Planarbeidet tar for seg tre modeller for utbyggingsmønster og transportsystem frem mot 2030. I alternativ én videreføres dagens kommuneplaner og veksten fordeles slik disse planene viser. Alternativ to er at veksten konsentreres til Oslo og noen få byer i Akershus. I et tredje alternativ styres veksten til flere knutepunkter i kollektivnettet. I tillegg skal det utredes etablering av en eller flere nye byer i Akershus. Minnesund, Sørum og Heggedal trekkes frem som potensielle byer.

Utfordringen er hvordan kommunene kan bevare de store grøntområdene og samtidig møte utfordringen med befolkningsvekst.  Arbeidet med den nye strategien skal etter planen være ferdig i 2014.

Bilder fra dagens møte:




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar