torsdag 18. april 2013

Alkolås – for trafikksikker transport

Bruk av alkolås bør bli en naturlig del av en systematisk sikkerhetstenkning i vegtransporten. Det bør bli like naturlig å ha alkolås i de kjøretøy som frakter våre skolebarn, som krav om bilbelte.

I dagens møte i fylkets trafikksikkerhetsutvalg i Akershus behandlet vi en viktig sak om alkolås.  Det er dessverre mange trafikkulykker som skyldes ruspåvirkning. Det antas at omtrent hver tredje dødsulykke i trafikken har rus som medvirkende årsak.

For å redusere antall promillekjørere er det viktig å sette i verk flere tiltak, som kontroller, holdningsarbeid og rehabilitering, men det viser seg at alkolås er det mest effektive tiltaket. Tekniske løsninger i nye biler vil være det som betyr mest for trafikksikkerheten i fremtiden,

Alkolås er et trafikksikkerhetstiltak som både fylker og kommuner bør ta i bruk for å kvalitetssikre sine transporter. Jeg vil derfor oppfordre at fylkeskommuner og kommuner frivillig krever alkolås ved kjøp av transport, og ved å installere dette i egen kjøretøypark. Noen fylker i Norge har allerede frivillig krevd alkolås i kjøretøyer som benyttes i forbindelse med skoleskyss.

Jeg mener at det er viktig at man i forbindelse med anbudsgrunnlaget som Akershus fylkeskommune utarbeider bør få med krav om alkolås ved kjøp av transporter. Det er viktig at det offentlige går foran og på KrFs landsmøte vil jeg stemme for at man får til nasjonale krav om å innføre alkolås i alle skolebusser, busser, offentlige kjøretøyer og yrkeskjøretøyer

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar