onsdag 17. april 2013

Regional utvikler, tjenesteprodusent og forvalter

Akershus er et fylke i vekst. Dette innebærer både muligheter og utfordringer, da det ikke er slik at en god politikk for fylket i et langsiktig perspektiv er summen av ønskene i våre 22 kommuner.

Arbeidet med årsmelding for Akershus fylkeskommune gir anledning til ikke bare å tenke bakover, men også mulighet til å reflektere over hva som vil være viktig fremover. I år har jeg blitt utfordret til å si mer om fylkeskommunens rolle og oppgaver.
- Hva bør fylkeskommunens viktigste rolle være i framtiden?
- Hvordan kan fylkeskommunen være en ressurs for kommunene og for den regionale utviklingen?
- Hvordan skal fylkeskommunen være en aktør i folkehelsearbeidet?

Under følger mitt svar og kom gjerne med tilbakemeldinger.

Fylkeskommunen er det tredje forvaltningsnivået i tillegg til kommunene og staten. Fylkeskommunen tjener hovedsaklig tre roller; som regional utvikler, tjenesteprodusent og forvalter. Dette er alle tre viktige roller. Som tjenesteprodusent er det svært viktig at også i fremtiden at Akershus har et godt kollektivtilbud for innbyggerne og at vi tilbyr et godt utdanningstilbud for vår videregående elever.

Vi må spille på lag for videreutvikle knutepunktene og skape levende by- og tettstedssentra hvor det er attraktivt for næringslivsaktører å etablere seg. Samtidig må vi bevare grønne lunger og jordbruksområder. For meg som KrF-politiker er målet at vi må bygge arealeffektivt, samtidig som transportsystemet knytter regionen sammen på en miljøvennlig måte.

Fylkeskommunen skal væreen viktig aktør i folkehelsearbeidet og kan på samme måte som planarbeidet være en viktig sparringspartner for kommunene. Med en litt bred tilnærming er det innbyggernes liv i Akershus vi skal forsøke å gi best mulige rammer for. I dette er folkehelse en viktig overbygning både for fylkeskommunen og kommunene.  God helse er ikke bare en individutfordring. Det er knyttet til å være akseptert, å bli respektert og å ha samkvem med andre mennesker i lokalsamfunnet.

Alt fra utvikling av bostedsstruktur til hva slags arbeidsplasser vi skal ha og hvor de skal ligge er med på å påvirke våre relasjoner. Videre krever arbeidslivet mye av oss i dag, kanskje mer enn tidligere.En del av de uformelle koblingene mellom mennesker er ikke der på samme måte som tidligere. Det sosiale livet er preget av organiserte aktiviteter for mange av oss. Dermed er potensialet for ensomhet hvor enkelte faller utenfor og ikke klarer å opprette gode og langvarige relasjoner stort.


Det er viktig at vi utvikler arenaer hvor man kan møtes i lokalmiljøene, også utenfor profesjonelle sammenhenger. Samtidig er det ikke slik at fylkeskommunen kan stå ansvarlig for alt. Akershus-innbyggerne skal leve sine liv, men gjennom beslutninger vi og kommunene tar påvirker vi valgmulighetene de har. 

Det å være med på å forme fremtidens byer og tettsteder slik at de gir rom for verdens høyeste livskvalitet er en fantastisk mulighet. Og vi har potensial for det: De naturgitte forutsetningene er der. Vi har arealer, ressurssterke mennesker og en velstand som gjør dette mulig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar