lørdag 13. april 2013

Møter ikke behovene i Akershus

Nylig ble forlag til ny nasjonal transportplan lagt fram. Der savner jeg en langt tydeligere satsing på prosjekter som er avgjørende for å løse trafikkveksten i hovedstadsområdet. Det er fordi det kommer en betydelige befolknings- og trafikkveksten i Oslo og Akershus i årene fremover som vil kreve mer enn gårsdagens løsninger.

Det er positivt at alle byene får midler for gode samferdselsløsninger. Volumet av kollektivreisende i Oslo og Akershus er likevel så stort at når pengene er fordelt vil det uansett ikke være tilstrekkelig
Det virker ikke som om regjeringen tar inn over seg hva befolkningsveksten vil bety for transportsystemet i fylket vårt. De leverer ikke i nærheten av det som er behovet.

Det er skuffende at det ikke er lagt inn penger til Ahus-bane, Fornebu-bane eller T-banetunnel under Oslo sentrum. Jernbaneutbyggingen går også for tregt. InterCity-satsingen som regjeringen har skrytt av gjelder bare indre triangel. Tidsfristene er uklare. KrF vil bygge ut hele InterCity, inkludert Oslotunnelen, og det må settes en forpliktende dato for når dette skal stå ferdig.
Bilistene selv må betale for ny E18 gjennom Bærum – og det ligger heller ingen forpliktelse for strekningen videre mot Asker. Regjeringen skyver store satsinger foran seg til siste del av planperioden. Regjeringen har gitt inntrykk av et samferdselsløft, men når vil prosjektene stå ferdig? Det er nå høyst uklart. Dette gjelder blant annet ny bru over Glomma som ble lansert med brak og bram.

Ny NTP representerer ingen fornyelse av samferdselspolitikken. Det er et akutt behov for reformerer. Finansierings- og gjennomføringsmodellene må endres slik at store vei- og baneprosjekter kan bygges raskere og mer effektivt. KrF vil bygge mer sammenhengende.
Under den rødgrønne regjeringen har prosjekter blitt stående på vent, penger har stått ubrukt og utbyggingen har vært treg og stykkevis. Derfor vil KrF Nå innføre reell prosjektfinansiering. Vi må frigjøre bevilgningene fra de årlige statsbudsjettene.

Dette er skrevet av fungerende stortingsrepresentant Ingunn E Ulfsten og fylkesvaraordfører Lars Salvesen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar