lørdag 4. desember 2010

Viktige innspill til EFTA-systemet

På torsdag og fredag i forrige uke var jeg på EØS/EFTA-forumet for lokalt og regionalt folkevalgte. Der vedtok forumet sin første anbefaling da de møttes i Brussel. Forumets leder Halvdan Skard mener det er viktig at lokale og regionale aktører kan spille inn synspunkter direkte til EFTA-systemet.

-I EU har lokale og regionale aktører en mulighet til å komme til orde gjennom Regionkomiteen. Vi har savnet en tilsvarende mulighet til å komme i dialog med og gi innspill direkte til EØS/EFTA-systemet. Med forumet har vi fått den muligheten.

EFTA-forumet for lokalt og regionalt folkevalgte ble etablert i juni i år og har som formål å involvere folkevalgte på disse nivåene fra EØS/EFTA-landene i aktuelle EØS-saker som angår dem. Forumet består av seks folkevalgte representanter fra regionale og lokale myndigheter fra Norge og seks fra Island.

På møtet i Brussel 25. og 26. november diskuterte forumet blant annet lovgivning på avfallsområdet og etablerte samarbeid med EUs regionkomité.
- Det er i stor grad vi på lokalt nivå som skal gjennomføre regelverk som er utviklet i EU-systemet. Ofte kan vi komme med relevante innspill som ikke andre har tenkt på.

På møtet denne gangen diskuterte forumet avfallshåndtering og vedtok sin første anbefaling om bioavfall. EØS/EFTA-forumet ønsker ikke ny europeisk lovgivning for bioavfall, heter det i anbefalingen.

- Uttalelsen inneholder våre anbefalinger adressert direkte til EFTAs faste komité, sier Skard. EFTAs faste komité (Standing Committee) er et samordningsorgan for EØS/EFTA-landene før møter i EØS-komiteen der EØS/EFTA-landene møter EU-siden for å beslutte innlemmelse av nye EU-rettsakter i EØS-avtalen. Uttalelsen fra lokal- og regionalpolitikerne blir også sendt i kopi til EUs regionkomité.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar