mandag 11. juni 2012

Befolkningsvekst i Akershus

Akershus står framfor større vekst i elevtallet i kommende 10-års periode enn det som det så langt har vært lagt til grunn. Over en 10-årsperiode tilsier befolkningsprognose fra SSB at veksten tilsvarer 1750 elevplasser. De årlige budsjettene må derfor innrettes på å finansiere drift av nye plasser og opprettelse av ca 200 nye elevplasser hvert år.

Akershus vil i kommende år få en stor vekst i antall innbyggere. Antall eldre vil øke sterkt, men også ungdomskullene vil øke som følge av innflytting. SSBs prognoser viser en vekst i perioden på ca 1750 personer i alderen 16-18 år.

Fra 2020 vil veksten tilta, og det er beregnet et behov for ca 3000 nye elevplasser de kommende10 år deretter. Dersom innflyttingen blir større enn antatt, vil tallet øke tidligere og kraftigere. Det er knyttet usikkerhet til tallene, faktiske befolkningstall viser hele tiden et høyere antall elever enn det prognosen viser. Elevtallsveksten er størst på Romerike, men det er vekst i alle regioner. Nye Jessheim Videregående skole vil delvis ta høyde for veksten på Romerike, men ikke fullt ut.

Erfaringen viser at det tar tid å planlegge og gjennomføre store byggeprosjekter. Det krever store ressurser, gode planer og innebærer et mulig stort investeringsbehov. Dette gjør at vi må jobbe videre med strategi for fremtidige skoleutbygginger, da den eksisterende kapasitet er høyt utnyttet. Det er også viktig at det økonomiske opplegget tar høyde for framtidige investeringer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar