mandag 4. juni 2012

Forebyggende arbeid i skolen

I en rapport om frafall i den videregående opplæringen kommer det frem at hele 42,2 prosent av elevene oppgir forhold utenfor skolen som en grunn til at de slutter. Akershus fylkeskommune arrangerte derfor nylig en konferanse om forebyggende arbeid innenfor rus og psykiske helse i den videregående skolen.

Forklaringer på frafall er mange. Noen ganger er årsakene knyttet til skolen, for eksempel ved feilvalg, lang reisevei, manglende motivasjon og lignende. Men forskning viser at den hyppigste årsaken til frafall er knyttet til psykiske eller psykososiale problemer. Deretter kommer fysisk sykdom, vanskelige hjemmeforhold, og rusproblemer.

Akershus fylkeskommune jobber med frafallsproblematikken på flere måter blant annet gjennom styrking av skolehelsetjenesten i den videregående skolen, støtte til miljøarbeidere, iverksettelse av tiltak for å bedre skolemiljøet, samt støtte til det nasjonale «Ny GIV-prosjektet».

Skolehelsetjenesten gjør en særdeles viktig jobb for våre ungdommer. Satsningen med økt tilgjengelighet til skolehelsetjenesten er blitt godt mottatt av ungdommene og vi har derfor vedtatt et permanent samarbeid mellom kommunene i Akershus og fylkeskommunen. Det er viktig at psykisk helse ikke får være et tabubelagt tema. Tabu kan bidra til at problemer blir oversett eller ignorert, både blant ungdommene selv, men også bland oss som jobber med ungdommer.

Det stor enighet om at det er nødvendig med et tverrfaglig fokus når man diskuterer tiltak for å snu på denne utviklingen. De videregående skoler er en viktig arena for helsefremmende arbeid. Vi vet at holdningskampanjer, uten å endre strukturelle forhold, hjelper lite. Vi ønsker derfor å rette fokus på hvordan føre-var prinsippet virker gjennom andre sektorer enn helse.

Bortvalg og svak gjennomføring i videregående opplæring er en stor samfunnsmessig og utdanningspolitisk utfordring og ikke minst uheldig for den enkelte elev og dette viktige arbeidet vil Akershus fortsette å jobbe videre med.

Les mer her: http://www.akershus.no/tema/Aktuelt/arkiv/?article_id=56604

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar