fredag 22. juni 2012

God vannkvalitet underveis

Vi har mye vann i Norge, og de fleste av oss bor nær et vassdrag eller en strand.  Flere steder i Norge er det miljøutfordringer knyttet til vannressursene. Alle elver, innsjøer, kystvann og alt grunnvann skal ha god vannkvalitet innen 2021. Det ambisiøse målet er at alt vann i Akershus da skal ha god kvalitet.

Det er viktig at man får en felles forståelse på tvers av kommunene, fylkene og statlig og privat sektor for hva som er de viktigste utfordringene for miljøet i vassdrag og kystfarvann. Det vil gi et godt grunnlag for å samordne forvaltningen av fjorder, grunnvann, elver og innsjøer. Fylkeskommunen deltar aktivt i arbeidet med å bedre vannforvaltningen i Akershus.

Behovet for opprensking av vann og vassdrag er spesielt stort i Akershus og området rundt Oslofjorden. Det gode klimaet og rolige morenelandskapet gir gode muligheter for jordbruk, og her er Norges fremste kornkammer. Vassdragene har elver og innsjøer hvor vannet beveger seg sakte og næringsstoffer og forurensning lett bygger seg opp. Og tilsigene har ikke vært små: Både jordbruk, industri og befolkning har bidratt. Det spås dessuten en sterk befolkningsvekst rundt Indre Oslofjord de neste 20-30 årene, som vil øke presset på vannressursene.

Arbeid med å forbedre tilstanden i vann og vassdrag har pågått i mange år. Arbeidet fikk en ny giv i 2007 da vannforskriften trådte i kraft. Forskriften er tilpasset EUs rammedirektiv for vann, og fastslår at alt grunnvann og overflatevann inkludert norske kystfarvann skal ha god økologisk og kjemisk tilstand innen 2021. Innen 2015 skal utvalgte vannområder som er med i første planperiode ha god tilstand.
Forskriften deler Norge inn i 11 vannregioner pluss fem som vi deler med Sverige eller Finland. Akershus er en del av Vannregion 1 Glomma. Dette er den største regionen med areal i ni fylker.  I vår region er åtte vannområder med i første planperiode, fem med areal i Akershus.  Innen 2015 skal vannkvaliteten bil betraktelig bedre i disse vannområdene: Bunnefjorden med vassdrag (Pura), Leira, Lysakerelva, Haldenvassdraget og Vansjø-Hobølvassdraget (Morsa).

I de fleste vannområdene prioriteres jordbrukstiltak høyt. Det er gode grunner for det,
kostnadsberegninger viser at man finner de mest kostnadseffektive tiltakene innenfor dette tiltaksområdet. Erfaringene så langt viser vi trenger atskillig sterkere statlig innsats for å rette opp tidligere feil i statlig politikk, og det er behov for økte statlige midler for å iverksette nødvendige tiltak.

Det er imidlertid klare indikasjoner på at jordbrukstiltak ikke vil være tilstrekkelig, og at det i de fleste vannområdene må settes inn atskillig sterkere virkemidler og tiltak dersom målet om god miljøtilstand skal nås innen utgangen av 2015. Store ressurser må settes inn for å bedre kommunale avløp og avløp fra spredt bebyggelse. Også opprensking/tildekking av forurensede områder i Indre Oslofjord er blant de store løftene som må skje det neste tiåret.

Vi ønsker at den stadig økende befolkningen i Osloregionen skal ha tilgang til vannressurser av god kvalitet, til rekreasjon og næringsformål.  Derfor må vi ta vare på og bruke med fornuft de verdifulle vannområdene våre. Sammen må vi sette inn målrettede tiltak som sikrer vannmiljøet på en mest mulig bærekraftig måte - til det beste for både miljøet, oss selv og våre etterkommere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar